...Loading...
קבל מחיר הכי טוב שיש!

קורסי צלילה, טיולי צלילה,
קורסים לצילום תת מימי

השאירו פרטים ונחזור אליכם
עם הצעת מחיר!

שם:
טלפון:
הצעת מחיר ל:
דוא”ל:
הערות ובקשות מיוחדות:
...טוען...

צפה, תכנן, פעל

צלילה הופכת לספורט מסוכן, אם פועלים בניגוד לכללי הבטיחות, לפני הכניסה למים ובתוכם. מגזין "ים" מגיש לכם מדריך לצלילה בטוחה ומזמין את הצוללים לדווח על תאונות ו"כמעט תאונות". לקרוא ולהפנים

מאת יוני אלון

אומרים שחכמים לומדים מניסיונם של אחרים וטיפשים אינם לומדים אפילו מניסיונם שלהם עצמם.
הכתבה הזאת מיועדת לראשונים, ואם אכן יופנמו הכללים המובאים בהמשך סביר להניח שהצלילות שלכם יהיו הרבה יותר בטוחות והסיכויים להיפגע בתאונה יירד באופן דרמטי.
ניהול הצלילה מושתת על טכניקת ניהול הסיכונים, שהיא פעולה שכולנו עושים פעמים רבות בחיי היום יום. בצלילה כמו בתחומים רבים קיימת מערכת ניהול סיכונים סדורה. בחלק מהארגונים היא נמצאת תחת הסלוגן "Plane your dive & Dive your plane" ובזו של ההתאחדות הישראלית היא כלולה בכלל ההתנהגות הראשון: "צפה, תכנן, פעל".
ביסודה של תפיסת ניהול הסיכונים בצלילה, עומדת וגלומה ההנחה כי המפתח לבטיחותך מצוי בידיך שלך.
ההבנה והתובנה כי הים אינו סביבתנו הטבעית וכי אנו אורחים בסביבה זו מחייבות אותנו להדרת כבוד כלפי הים עצמו וכלפי החיים בו.
חשוב לזכור: אין צלילות מסוכנות או אתרי צלילה מסוכנים. יש צוללים מסוכנים.
צולל מסוכן הוא כזה שאינו מעריך נכון את כישוריו, ובכלל זה ניסיונו והכשרתו, ומתפתה לבצע צלילה שהיא מעבר ליכולתו.
במינוח "אינו מעריך נכון", הכוונה גם לאלה המתעלמים מתחושותיהם הפנימיות, ואשר נוטלים חלק בצלילות שלגביהן הם יודעים מראש וחשים שהן חורגות מתחום יכולת ההתמודדות שלהם, ובכל זאת מנסים לבצע אותן.
אחד המרכיבים בניהול הסיכונים הוא קיום תדריך לפני צלילה בין בני הזוג. המודל לתדריך נכון הוא זה המחקה את התדריך, כפי שניתן על ידי המדריך בקורס הצלילה.
מרכיב נוסף הוא תרגול. בצלילה הראשונה בסדרת צלילות, אני תמיד מתרגל ביחד עם בת הזוג שלי לצלילה ריקון מסיכה, גילוי ומציאת וסת, הנשמת בן זוג בדו-וסת והנצלה עצמית בהסרת משקולות על פני המים.
במסגרת תרגול זה אנחנו גם מאתרים האחד אצל השני את מיקומם של מספר פריטי ציוד, כמו האוקטופוס ואבזמי השחרור המהיר של מאזן הציפה ושל חגורת המשקולות.

נוהל הצלה עצמית
הגורם הראשון להיפגעות צוללים בדרגה החמורה ביותר הוא אי ביצוע הצלה עצמית על ידי הקניית ציפה חיובית באופן מיידי, בין היתר על ידי הסרת חגורת המשקולות ו/או ניפוח מאזן הציפה.
מומלץ בחום להשתתף בקורס הצלה ועזרה לצולל במצוקה. קורס זה מקנה ידע והתנסות גם בתחומי ההצלה העצמית, ומלמד כיצד לבצע פעולות דחופות בצורה בטוחה.

בחירת אתר הצלילה
סיבה נוספת לתאונות צלילה, השנייה בשכיחותה, נובעת מחוסר הלימה בין כישורי הצלילה לבין אתר הצלילה.
עד להשגת שליטה טובה באיזון הציפה, מומלץ לא לצלול לעומק העולה על תשעה מטרים. כלל זה נכון, גם כאשר צוללים עם מאזן או חליפה חדשים.

מעקב רציף
מספר רב של תאונות נגרמות גם כתוצאה מאי שמירת עומק, אי שמירת זמן ואי הקפדה ומעקב אחר כמות האוויר או הגז שנותר במיכל הצלילה.
הקפידו לקיים מעקב רציף אחרי מד האוויר/ גז שנותר במיכל ותכננו את הצלילה כך שתסיימו את חניית הבטיחות במצב של 50 אטמוספירות.
הקפידו לקיים מעקב רציף אחר מד העומק ומד הזמן. תכננו את הצלילה שלכם בעזרת טבלאות צלילה, ואל תסמכו באופן עיוור על מחשב הצלילה.

אם חולים לא צוללים
הגורם הבא בשכיחותו הוא צולל שאינו בקו הבריאות, ואשר מחליט לצלול תוך התעלמות, לעתים בוטה, מסימפטומים פיסיולוגיים, שהם תוצאה ממחלתו או התרופות שהוא נוטל.

גישה והשגחה
הצלילה היא תחביב מהנה, שאינו מסוכן כל עוד מבצעים אותו באופן קפדני ומסודר, על-פי הכללים שנלמדו בקורס הצלילה.
צוללים המאמצים גישה מקצועית, מיישמים את שלמדו ומפתחים את מיומנויות הצלילה שלהם. סביר מאוד להניח שלא יהיו מעורבים באירועי בטיחות/תאונות צלילה.
להשגחה יש שתי רמות. האחת השגחה עליונה שעליה אין לנו שליטה והשנייה של בן הזוג.
בחלק גדול מהמקרים, הגורם שהשפיע ושינה את תוצאות תאונת הצלילה היה בן הזוג. כל המקרים שבהם היה בן זוג ערני וזמין (לא בטווח ראיה אלא בטווח נגיעה) הסתיים האירוע בדרך כלל, בפגיעות קלות בלבד, אם בכלל.
הנה כללי ההתנהגות של הרשות המוסמכת לצלילה ספורטיבית ואשר מתמצתים את שלמדתם בקורס:
- צפה, תכנן, פעל - תכנן את צלילתך וצלול על פי התוכנית שתכננת. למד על אתר הצלילה, על הזרמים שבו, עומקו ובעיות ייחודיות לאתר אשר עלולות לצוץ במהלך הצלילה. אל תהסס להתייעץ עם המדריך ממרכז הצלילה שבו שכרת ציוד.
בנה תוכנית צלילה המתאימה לאתר ואשר מיישמת את שלמדת ביחס עליו.
תכנון מסלול הצלילה על פי מצב הים, גלים, יכולת התמצאות, עצמים בולטים, עומק, מדרון, זרמים, גאות ושפל, תנאי כניסה ויציאה, מגבלות ראיה, מגבלות שמיעה, מניעת היפגעות בידי כלי שיט, אוויר, יכולת אישית, יכולת בן זוג וכיו"ב.
תכנון הצלילה צריך לכלול, בין היתר, גם תכנון על פי טבלת צלילה וזמן אוויר.
- משקולות ומאזן ציפה - חשיבות השליטה של הצולל על הציפה ברורה לכולנו. היא נועדה למנוע מאמץ מיותר ומבטיחה צלילה נעימה ובד בבד בטוחה. חגורת המשקולות היא אמצעי/עזר בטיחותי, אשר יכול להקנות לנו ציפת בזק במקרה חירום.
- החליפה נועדה לסייע לנו בשמירת חום ומשמשת גם כאמצעי הגנה מפני פגיעה ממדוזות, בעלי חיים אחרים או עצמים המצויים באתר הצלילה.
- חשוב לשתות מים לפני ואחרי הצלילה.
- פמפמו תוך כדי העמקה, אך אל תעשו כן בעלייה.
- עם העלייה בקצב הנשימה עבור למנוחה.
- לעולם אין לעצור נשימה. 
- הימנעו מעליות חירום.
- תכננו את מסלול הצלילה, על פי חלוקת האוויר במיכל. 
- אין לצלול עמוק מהעומק המותר על פי הסמכתך, הכשרתך וניסיונך. 
- חובה לתכנן את הצלילה על פי טבלאות ולהשתמש במד עומק וזמן. 
- אין לצלול לבד, וחייבים לצלול עם בן זוג. מגבלות החושים בצלילה משפיעות על התפקוד, ולכן בן הזוג צריך לשמש עזר כנגדך.
צללו בזהירות והקפידו על יישום הדברים שלמדתם בקורס הצלילה כדי שנוכל להיפגש גם בגיליון הבא.

לרכישת ביטוח צלילה לחץ כאן