...Loading...
קבל מחיר הכי טוב שיש!

קורסי צלילה, טיולי צלילה,
קורסים לצילום תת מימי

השאירו פרטים ונחזור אליכם
עם הצעת מחיר!

שם:
טלפון:
הצעת מחיר ל:
דוא”ל:
הערות ובקשות מיוחדות:
...טוען...

עידן המלתעות – המסע בעקבות הכרישים

כרישים שחו באוקיינוסים לפני למעלה מ-400 מיליון שנה, 100 מיליון שנים לפני הדינוזאורים. הם החיה היחידה שכמעט ולא השתנתה במהלך האבולוציה ושרדה שנים רבות כל כך.

אך מי הוא באמת הכריש? האם הוא אויב? האם הוא חבר? האם מדובר בחיה צמאת דם אדם או שמא מדובר במיתוס מופרך? כדי לקבל את התשובות האלה, טסתי אלפי ק"מ אל לב ליבו של האוקיינוס השקט על מנת לגלות את התשובה... 

 

כתיבה וצילום: רועי קמחי

 


צילום: רועי קמחי

 

מאז שהייתי ילד היתה לי משיכה גדולה אל הים, משהו בגודל ובעוצמות שלו משך אותי. זיכרון עמום עדיין חוזר אלי, בתור ילד קטן, של שקיעות בחוף הצוק בתל אביב ותהיות על העולם שמתחת למים. כמו כולנו, גם אני גדלתי לפחד מכרישים. אך למרות הפחד, משהו בחיה הזו משך אותי וגרם לי, 15 שנה לאחר מכן, לצאת למסע על מנת לפגוש אותה פנים מול פנים.

 

שמי רועי קמחי, אני מדריך צלילה, צלם ומפיק תת-ימי, ממקימי פרויקט "תמונות יבשות-רטובות".  בינואר 2014 יצאתי למסע בעקבות הכרישים באחד המקומות היחידים על הפלנטה בהם ניתן לצפות בכרישים במצבם הבראשיתי – האי קוקוס. 

 


צילום: רועי קמחי

 

קוקוס הינו אי קטן השוכן במרכז האוקיינוס השקט, 555 ק"מ דרומית מערבית מחופיה של קוסטה ריקה, בניתוק מוחלט מהעולם. מוצאו של האי הינו געשי וטקטוני, האקלים טרופי (7000 מ"מ מי גשמים בשנה), והעונות בו מתחלקות לעונה יבשה ועונה רטובה. הטמפ' הממוצעת מחוץ למים הינה 24 מעלות צלסיוס, ובתוך המים 26-29 מעלות צלסיוס. הצלילה באתרי הצלילה באי הינה צלילת ים פתוח כנגד זרמים חזקים והראות נעה בין 18-30 מ', בקוקוס ניתן לפגוש חיות גדולות, להקות ענק וכמובן, איך לא – מגוון כרישים עשיר ובריא.

 

 
מפחדים מאיתנו. כרישי פטיש יכולים להרגיש את פעימות הלב שלנו ולדעת אם אנו חשים פחד או התרגשות. כך שעל מנת לזכות למפגש קרוב יש להיות רגוע ונינוח על ידם - צילום: רועי קמחי

 

במהלך טיול הצלילה, נפגשתי עם כרישים לבני\שחורי קצוות, כרישי גלפגוס, כרישי סילקי, כריש נמרי, כרישי גריי-ריף וכרישי פטיש (פטישן כד-חרטום). מקור המשיכה הגדול ביותר של צוללים מכל העולם ליעד זה הוא כרישי הפטיש וזאת מהסיבה שהם נפגשים באי קוקוס בקבוצות גדולות, לרוב בשביל רבייה, דבר שקורה רק במספר מקומות מצומצם מאד בעולם.

 

לכרישים לוקח עד כ-25 שנים לפני שהם מגיעים לבגרות מינית ועל כן הפרטים שמגיעים ליעדים אלה עשויים להגיע לגדלים מרשימים.

החוויה הזאת פתחה לי את העיניים לחיות המדהימות האלה, לעוצמה שלהם במים, לאלגנטיות ולשלווה שלהם, לעד כמה רחוקה המציאות ממה שהאקסיומה החברתית שנכפתה עלינו מציגה. אך הדבר שהכי נדהמתי לגלות הוא עד כמה הכרישים מפחדים מאיתנו.

לכרישים יש חוש שישי, שמו של חוש זה נקרא "קו-צד". חוש זה הינו מקבץ גלאים, הממוקמים על ראשם ובצידי גופם של הכרישים והם מאפשרים להם לחוש את הימצאות בעלי החיים בסביבתם, גם בלי הצורך לראותם.

 

לפטישנים, בנוסף, יש גם חוש שביעי - גלאים אלקטרומגנטיים הממוקמים על ראשם, בעל הצורה הייחודית. הם יכולים להרגיש את פעימות הלב שלנו ולדעת אם אנו חשים פחד או התרגשות. כל זמן שלא הייתי רגוע, הם לא התקרבו אלי, כך שהייתי צריך להוריד את קצב הנשימות וקצב פעימות הלב שלי על מנת לזכות במפגש קרוב.

  

 

 

 לכרישים לוקח עד כ-25 שנים לפני שהם מגיעים לבגרות מינית, הרג מסיבי של כרישים יביא למצב שבו אין להם אפשרות להתרבות ולחזור למצב המקורי - צילום: רועי קמחי

 

 

לצערנו, הכרישים נפלו קורבן לשטיפת המוח החברתית של הסרט "מלתעות" של סטיבן שפילברג וקיבלו סטריאוטיפ שהאדם, ראש שרשרת המזון מזה שנים, יצר להם. המצב הנתון הוא  שבני האדם מפחדים מעולם של כרישים, אך האמת היא שאנחנו אמורים לפחד מעולם בלעדיהם.

 

 

מלכודות הדייג הבלתי חוקי ב-Submerged Rock - צילום: רועי קמחי

אנחנו קמים לצלילת בוקר על הסיפון של ה-Wind Dancer, השעה 6:00 בבוקר, ואני בדיוק מסיים להכין את המצלמה לקראת הצלילה. מחברים מיכלים, עולים על חליפות, קופצים על הזודיאק(סירת גומי קטנה) ומפליגים לאתר ה-Submerged Rock. גשם קל מלווה את הגעתנו לשם. בזמן שאנחנו מתמקמים בנקודת ההעמקה, אנחנו מגלים מלכודות דייג שהשאירו דייגים במהלך הלילה. המדריך המקומי מודיע לנו כי אנו נאלצים לבטל את הצלילה, היות וכל האתר מפוזר בקרסים ובחוטי דייג. 

 

לא הייתי מסוגל לעכל את זה, אנחנו נמצאים 300 מייל מחופיה של קוסטה ריקה, הפלגה של כ-3 ימים הלוך וחזור לאי ועדיין אנחנו נתקלים בדייג בלתי חוקי.

 

האי מוכרז כשמורת טבע, ואסור לדוג בו ברדיוס של 22 ק"מ מהחוף, הדייגים הגיעו ממש עד ל400 מ' מהחוף, במטרה מאד ברורה – לדוג את הכרישים.


מידי שנה נרצחים כ-100 מיליון כרישים ברחבי העולם בממוצע. בעוד שכרישים הורגים בממוצע כ-6 בני אדם בשנה!

 

פחות ממה שאנשים נהרגים מאגוז קוקוס שנופל עליהם מעץ בשנה.


פחות ממה שאנשים נהרגים ממכונות שתייה בשנה.

 

לרוב –מדובר בטעויות בזיהוי בהן הכרישים חשדו שגולשים הם כלבי ים, וגם במקרים אלה, על פי רוב, שחררו את הקורבן לאחר שהבינו כי טעו בזיהוי. נכון להיום, תופעת הרג הכרישים וחיתוך סנפיריהם לצורך מרק סנפיר כריש גובה כעשרות מיליונים של כרישים מידי שנה. מרק סנפיר כריש הינו נפוץ מאד באסיה ומחזיק תעשייה שלמה סביבו בעוד שהוא מייצג סמל לכבוד ולחגיגיות בקרב הסועדים ממנו.

 

היום, מאז 400 מיליון שנים, בפעם הראשונה אי פעם – הכרישים הפכו מטורף לטרף - צילום: רועי קמחי


כמו כל מערכת אקולוגית בריאה, גם לעולם התת ימי יש שרשרת מזון. ברגע שפגענו בראש שרשרת המזון, יצרנו חוסר איזון של מערכת אקולוגית שלמה. מספר הכרישים באוקיינוסים קטן, ואיתו מגיעות השלכות הרסניות. הכרישים שומרים על בריאות המערכת האקולוגית של האוקיינוסים, מצומח לבעל חיים, מטורף לטרף, מאצות ועשבי הים ועד לשוניות האלמוגים.

 

כל האוקיינוס והשוכן בו תלוי בכרישים.

 

האוקיינוסים הם המערכת תומכת החיים החשובה ביותר לכדור הארץ, היא מפיקה למעלה מ50% מהחמצן שאנחנו נושמים, יותר חמצן ממה שכל יערות הגשם מפיקים גם יחדיו.


קיומם של בני האדם תלוי  באוקיינוסים.


מכאן, שאם האוקיינוסים תלויים בכרישים, ובני האדם תלויים באוקיינוסים,הרי שקיומנו, כבני האדם החיים על כדור הארץ – תלוי, גם הוא, בכרישים.

 

 

עזרו לנו להעלות את התודעה על הרג הכרישים בקמפיין ההסברה הישראלי- "סוף עידן המלתעות" ותמכו בנו בעמוד הפייסבוק:
https://www.facebook.com/endofjawsgeneration
ובעמוד הפייסבוק של פרויקט "תמונות יבשות-רטובות":
https://www.facebook.com/WetDryPhotographs