...Loading...
קבל מחיר הכי טוב שיש!

קורסי צלילה, טיולי צלילה,
קורסים לצילום תת מימי

השאירו פרטים ונחזור אליכם
עם הצעת מחיר!

שם:
טלפון:
הצעת מחיר ל:
דוא”ל:
הערות ובקשות מיוחדות:
...טוען...

לישון עם הדגים

מאת: דורון ברקת
 צילום: רוני פוגלמן, בועז סמוראי.

כולנו אוהבים לצלול בשוניות אלמוגים, מערות וספינות טבועות. כולנו אוהבים לצלול בשמורות טבע ולראות דגים ובעלי חיים ימיים אחרים במקומם הטבעי. אבל מעטים מאיתנו חוזרים לצלול בלילה, לאחת אותה צלילה אחת ויחידה בקורס. התירוצים מגוונים: קר מדי, חשוך מדי, המועדון כבר יהיה סגור, אין מקלחת, אין איפה לשטוף את הציוד, אי אפשר לראות הרבה בלילה, וכמובן – התירוץ האולטימטיבי: זה יותר מסוכן מצלילה רגילה.
ובכן, התשובה הפשוטה היא: נכון! זו צלילה קצת יותר קשה ומסובכת ואולי אף מסוכנת מצלילת יום רגילה, אבל אם מתכוננים אליה כראוי וצוללים עם ציוד מתאים ובן-זוג שסומכים עליו, הרי שזו אחת הצלילות היפות ביותר שיש, שההנאה בה מעפילה עשרות מונים על הסכנות והקשיים שבה. ובדיוק בשביל כך נוצר "קורס התמחות לילה" של PADI, שמטרתו היא להקנות את הידע והכישורים לצלילות לילה מהנות ובטוחות.

הקורס פתוח לכל הצוללים בעלי כוכב אחד או שניים, מגיל 12 ומעלה. במהלך הקורס, שנמשך יום אחד, צוללים צלילת יום באתר כדי להכיר אותו, ועוד שתי צלילות לילה בעומק מקסימלי של 18 מטר. מעבר לביצוע הצלילות, לומדים על הציוד הנחוץ לצלילת לילה, על ניווט בלילה וכן על מתן דגש לנושאים רגישים יותר, כמו שליטה באיזון, התמצאות במרחב, קשר עם בן הזוג ועוד.

והתמורה? בתמורה לכך, אנו זוכים לראות בעלי חיים חדשים ימיים, שאינם מסתובבים ביום – בעת שאנו צוללים צלילות יום רגילות. קיפודי ים יוצאים החוצה מהמחילות שבהן הם חבויים במהלך היום, זהרונים משוטטים בחיפוש אחרי טרף, רכיכות כמו רקדנית ספרדייה יוצאות לאכול אלמוגים, ועוד. בנוסף, זו הזדמנות פז לגלות את הצבע האמיתי של הסביבה הימית, בעזרת הפנס שנותן אור ישיר (ולא אור השמש, שחלקו נבלע במים), ולגלות למשל, שצבעו האמיתי של מלפפון הים המצוי באזור אילת הוא אדום...

לעיתים, דווקא צלילות הלילה מספקות חוויות מסעירות יותר: "עבדתי בתור דייב-מסטר על ספינת צלילה באיי אלדברה של רפובליקת איי סיישל", מספר בועז סמוראי, מנהל מועדון הצלילה מנטה, "ביצעתי צלילת לילה מהממת כרגיל, בסוף הצלילה כשחיכיתי על פני המים לסירה שתאסוף אותנו השארתי את הפנס שלי דלוק, פתאום הרגשתי שאני נוגע במשהו קטן ע"פ המים. בהתחלה חשבתי שזה איזה דגיג שנתקע לי בפנס או משהו כזה, הארתי עם הפנס וראיתי שאני מוקף במאות צבי ים קטנים שכנראה רק בקעו מהביצים בהם הוטלו על החוף שהיה די קרוב אלי".

סמוראי מספר שבלילה בעלי חיים בים נמשכים למקור אור, אבל באותה המידה גם דגים טורפים נמשכים לאור, כדי לזכות בארוחה, וזה מה שקרה לו: "תוך כדי התפעלות מן הצבים, החלו להקיף אותנו המוני דגי טרוולי שניסו לזכות בארוחה דשנה של צבי ים צעירים. החלטתי להציל מספר צבים ואספתי אותם לתוך הסירה, שמרתי אותם בדלי של מי ים למשך הלילה ובבוקר שחררתי אותם בחזרה לים".

חשוב תמיד לזכור, שגם ביום אנחנו הצוללים רק אורחים בסביבה זרה לנו, ובלילה המצב מחריף. בעת צלילות לילה תמיד מומלץ לצלול באתר מוכר, שכבר צללנו בו בעבר. רצוי לצלול עם בן-זוג מנוסה ומוכר לנו, שצללנו איתו בעבר ואנחנו סומכים עליו, וכן לצלול עם ציוד צלילה "ותיק ומנוסה" – שכבר צללנו איתו ואנחנו מתמצאים בו ויודעים כיצד הוא מגיב. כדאי מאוד גם להשאיר מישהו על החוף, למקרה חירום – שיוכל לעזור ולהזעיק עזרה.

מומלץ מאוד לצלול עם שני פנסים – אחד לשימוש ואחד חלופי. רצוי גם לסמן עם מקורות אור כל צולל (על המיכל או השנורקל), לסמן את הסירה או המצוף ולסמן את אנך ההעמקה – במידה ויורדים למים עם אנך. כדאי מאוד לתאם מראש את כל דרכי ההתקשרות עם בן הזוג בצלילה. אם ע"י הקשה על המיכל, נפנוף הפנס בצורת שמיניות  או ע"י סימני הידיים המוסכים (חשוב להאיר את הידיים, כמובן, ולא את בן הזוג). על פני המים ניתן להשתמש במשרוקית בעת הצורך.

חשוב לצלול כאשר התנאים הסביבתיים נוחים, הים רגוע ובעל ראות טובה (לעיתים כדי להמתין לירח מלא). רצוי להימנע מצלילות לילה בעת זרם או סחף חזקים, גלים גבוהים וראות לקויה. לאחר הכניסה למים, רצוי לכבות את הפנסים כדי להתרגל לחושך. כדאי לתרגל קצת תרגילי ניווט ולסייר במקום באותה המתכונת של צלילת היום. במידה והראות לקויה כדאי לשקול גם להיקשר לבן הזוג, כדי לא לאבד אותו בחושך.

רצוי מאוד לא לבחור במסלול צלילה הדורש ניווט מסובך. כאשר מנווטים עם מצפן, יש למדוד אזימוט ואזימוט חוזר לסירה או לחוף, כדי לא ללכת לאיבוד בים. כדאי מאוד להימנע מלהעמיק ולהישאר קרוב לנקודת הכניסה והיציאה, ובארץ – להודיע לחיל הים לפני כל צלילת לילה!

אולי צלילת לילה קצת יותר קשה לביצוע ודורשת הכנה מתאימה, ידע וניסיון, אבל זו אחת מן הצלילות שמחזירות את ההשקעה בה. מי שלא זכה לראות "רקדנית ספרדיה" רוקדת לאור הפנס – לא ראה צלילה יפה מימיו. ההמלצה שלנו: לכו לעשות התמחות לילה. לכל היותר, אם לא תאהבו את הצלילות עצמן (ואין סיכוי שזה יקרה!), לפחות תשפרו את הידע והמיומנות שלכם ותזכו לראות בעלי חיים ימיים שלא רואים בצלילות יום.

לרכישת ביטוח צלילה לחץ כאן