...Loading...
קבל מחיר הכי טוב שיש!

קורסי צלילה, טיולי צלילה,
קורסים לצילום תת מימי

השאירו פרטים ונחזור אליכם
עם הצעת מחיר!

שם:
טלפון:
הצעת מחיר ל:
דוא”ל:
הערות ובקשות מיוחדות:
...טוען...

יומו (השחור) של הדולפין

פעם בשנה, רחוק מעין המצלמות, נחגג ביפן 'יום הדולפין'. נשמע נחמד וסימפטי, שמישהו חוגג לאחד היצורים היותר אהודים על פני כדור הארץ יום משלו, עד שמתברר כי כחלק מה'חגיגה' מבוצע קטל אכזרי ופרוע של דולפינים. על מסורת, מדע ושימור הטבע הימי

מאת: נדב לוי*

הטבח השנתי של דולפינים ולווייתנים, לאלפיהם, החל ב-8 באוקטובר 2005 בעיירה היפנית Taiji, הידועה בקטל המסורתי של לווייתנאים בתחומה. קטל הדולפינים ביפן נעשה בצנעה, מבלי שתושבי ואזרחי יפן היו מודעים למתרחש בקרבתם. בחצי האי Kii Honshu's Wakayama Prefecture', מתנהל הקטל המסיבי של לווייתנים קטנים ודולפינים, המתקיים מדי שנה לציון "יום הדולפין היפני" (Japan Dolphin Day) . תחקירים עיתונאיים ושידורים בכמה ערוצי טלוויזיה יפנים, כבר הציגו  את פעילותה של יפן בנושא קטל הדולפינים באורח שלילי ביותר, כשהם מציינים כי יפן התייצבה כנגד החלטות הקהיליה הבינלאומית להחרים ולאסור את הקטל המתמשך של מיני לווייתנאים, שסיכמו עליו 28 מדינות. חרף ההחלטה, החליטה יפן, כצפוי, להתייצב מאחורי חיסולם של אלפי פרטים. ההתרסה היפאנית קבל עם ועולם, נעשית בשקט, ורק אנשים מעטים ידעו באמת במה מדובר.

קטל מבוקר (culling), כביכול, של דולפינים ולווייתנים מהווה מזה שנים מוקד למחלוקת מתמשכת בין תומכי הגדלת מכסות הציד של הלווייתנאים ובראשם, יפן, נורווגיה ואיסלנד, לבין מדינות שאר העולם. יפן ומדינות אחרות כמותה מתקוממות תדיר כנגד ההחלטות לחדול, להגביל, או לאסור כליל את קטל הלווייתנאים בעולם, ולהתיר רק לבני-אנוש אחדים כמו האינואיטים בקנדה, מכסות-ציד מצומצמות ביותר. יפן ודומות לה, בחרו להתריס, לרמות ולצאת למסעות-איתור וחיסול של היונקים הימים, בתואנה כי הללו נעשות ל"מטרות מדעיות". האישורים להמשך הקטל ניתנו ביפן לשישה חודשים, והם דוגמה למנהגי התרבויות המסורתיות של היפאנים. הוסכם לכנותם או להכפיפם תחת הכותרת "פיקוח על מטרד/מפגע" (pest control) בשליטת הנוגעים בדבר, או המומחים לקטל לווייתנאים. זה שנים רבות מוסכם על הציבור בעולם כי קטל היונקים הימיים אינו ראוי עוד מבחינה מוסרית, וכי יש לחדול ממנו, ובעיקר לאחר שהתבררו ממדיו ההרסניים ופגיעתו הקשה באוכלוסיות של מינים רבים בעולם.

להגיע לפינה

דייגי העיירה Taiji החלו בזמן ב"מרדף השנתי" שלהם, כך מכנים שם את הקטל המסיבי של הלווייתנאים. המרדף מתנהל על סירות-מנוע היוצאות לים הפתוח, כשהדייגים-ציידי הדולפינים, מנסים לאתר להקות דולפינים. או-אז הם מניחים על המים מוטות פלדה בצבע בעל גוון כחלחל-אפרפר ומקישים עליהם בעזרת קצה-המוט דמוי-פעמון, המייצרים קולות רבי-עוצמה תחת המים, והמגרשים את הדולפינים למים רדודים במפרצים סמוכים לאיים.

לאחר שהדולפינים נסים על נפשם לעברם של החופים מבלי ש"התכוונו להתאבד על החוף", מונעים מהם נתיב הבריחה בחזרה לים לאחר שהדייגים הזריזים מורידים מאחוריהם במהירות מעין חומת רשתות-דיג בפתח המפרץ. ביום המחרת מגיעים הדייגים שנית לאזור, ודוחקים בדולפינים שנחו בינתיים, לשחות הלאה, לעברה של המלכודת הבאה, הפעם מפרץ סמוך וקטן יותר, שבו מתנהל הקטל הסופי. מאז ינואר 2004 מצליחים פעילים לרווחת בעלי-חיים וזכויותיהם, לצלם בחשאי  את האירועים מסמרי השיער הללו כשבסרטים נראה בבירור כיצד מרביצים לדולפינים, ובעיקר באלה המנסים עדיין להימלט.

העיירה Taiji מוסתרת בין שני הרים בולטים במפרץ Hatagiri, ויריעת בְּרֶזֶנְט ענקית מעל חופיו של המפרץ מסתירה מאין-רואים את המתרחש לכל מי שמנסה להתבונן על המתרחש מכיוון היבשה. . "הם אף הציבו שלטים כמו 'הסגת גבול, אין כניסה!', 'הישאר במקומך, סכנה', וכן הלאה", אמר ריק או'בארי, מאמן דולפינים בעברו, שהתפרסם בארה"ב עם סדרת הטלוויזיה "פליפר", ששב לא מכבר מיפן, לאחר שחזה בקטל הדולפינים. בטרם עזב, התראיין ואמר כי ציידי הדולפינים ביפן גאים במעשיהם, וכי הם עוסקים בכך מזה כ-400 שנה, יחד עם זאת, הוא תהה ואמר: "אם הם כה גאים במעשיהם, מדוע הם מסתירים את פעילותם?"

לדבריו הוא נפגש עם אחת מקבוצות הדייגים בעיירה, והציע להם הצעה כספית בתמורה לכך שיחדלו מההרג. אולם, הם סרבו, באומרם כי הדולפינים מהווים "מִטְרָד", אשר מתחרה עמם על שלל הדגה. ואולם, בהעדר מחקרים מדעיים אשר מוכיחים כי הדולפינים הם האחראים על הידלדלות הדגה, צין או'בארי כי מדובר בדיג-יתר שהוא ככל הנראה הגורם לכך. הבעיה היא שהציידים המבצעים בפועל את קטל הדולפינים, עושים כל מאמץ להסתיר את פעילותם מן העולם. גורמים רשמיים ביפן משתפים עמם פעולה ומרפים את ידי כל מי שבא מבחוץ מלראות, לתעד, למחות או להתקומם. "מי המפרץ מאדימים מדם הלווייתנאים הקטנים למיניהם שנשחטים לרוב בקרבת העיירה Taiji", אמר או'בארי. לדבריו, ממשלת יפן אף אישרה כי המכסה שהתירה לעונת הציד של 2005-2006 מסתכם בלמעלה מ-21,000 פרטים.

באחת המחאות של פעילים ממדינת וואשינגטון בארה"ב, שפעלו כנגד קטל הדולפינים, הם נעצרו על-ידי המשטרה לאחר שקפצו למים הקרים ושחררו בחזרה לים 15 דולפינים שנלכדו והמתינו לשחיטתם.  המפגינים הועמדו לדין ונקנסו באשמה כי "התערבו בסחר היפני".

אין כבוד

בראיון טלפוני שנערך עם הידקי מורונוקי ,(Hideki Moronuki) הצליח עוזר מנהל הסקציה לציד הלווייתנים ביחידת הדיג של משרד החקלאות, היער והדיג, לבטא את מניעיו, או למה מסתתר באמת מאחורי אכזריותם של היפנים, באומרו כי "אם יש מישהו שנהנה לאכול בשר-פרה, מדוע שלא ייהנה גם מבשר הדולפינים, כי הלוא כולם משתייכים למחלקת היונקים"... הוא אף הוסיף ואמר: "לא אכפת לנו אם האוסטרלים אוהבים לאכול בשר קנגרו... אך אנא מכם, חידלו להתערב בענייניה הפנימיים של יפן. דולפינים ולווייתנים הם חלק אינטגרלי מתרבות האוכל היפנית".

 

מורונוקי ציין בראיון הטלפוני עמו, כי היפנים הורגים את הדולפינים בצורה אֱנוֹשִׁית, במסעות הקטל שהם מוציאם לפועל, והסביר כי  טבח הדולפינים אינו שונה בהרבה מזה של פרות, או חזירים. הוא אף סיכם את דבריו בקיצור כי "הרג הוא הרג". או'בארי מאמין כי גישתו מאפיינת את גישת הדייגים היפנים כולם, באומרו כי "הם אינם סבורים שהדולפינים אינטליגנטיים, אינם מודעים די הצורך למורכבות אורח חייהם, וביכולתם לאהוב ולשחק עם בני-אדם".

פעיל הסביבה, הסופר והמומחה ללוייתנים, C.W. Nicol ועיתונאי בעל טור קבוע בעיתון היפאני Japan Times , אמר כי מאז חזה באירועים הללו של טבח הדולפינים חש מעין הרגשת קבס תמידית "וכי אי-אפשר להתפאר במעשים בלתי-הומניים אלה שאינם מוסיפים כבוד ליפן". 

מבקרים של שחיטת הדולפינים טוענים כי יש ניטור עלוב ביותר של הממשלה של הקטל המבוקר, כביכול, וכי הוא אמור להתבצע באישור משרד החקלאות, הייעור והדיג היפני, ורשאים ליטול בו חלק בעלי רישיונות-דיג, ואישורים מטעמה של הממשלה לאיגודים קואופרטיביים של דייגים המבטיחים שבעונת 2005-2006, יוכלו ציידי הדולפינים והלווייתנים לצוד עד כ-21,300 לווייתנאים קטנים, בלי להביא בחשבון את אלה שיועברו לתנאי שביה. להערכת או'בארי למעלה מ-400,000 דולפינים ניצודו על-ידי ציידי דולפינים בשני העשורים האחרונים בלבד.

מאכלי ים

בתחלופת דוא"ל מתמשכת שלי עם ארגון ה-JICC, העוסק בענייני דיג ומימשק ימי ביפן, ציינו בפני מקורות שלא הזדהו בשמם, ולכן, אולי יש לקבל את גישתם בערבון מוגבל, כי "יפן היא מדינת איים שיש לה מגבלות בשטח הקרקעות היבשתיות הראויות לעיבוד". לדבריהם, התפתחה ביפן במשך השנים מסורת של אכילת מאכלי-ים. את זה כל אחד מאתנו כבר יודע  אולם, למרות, ובעיקר אולי בגלל סיבה זו, לטענתם, יפן מחוייבת לכללי שימור בר-קיימא של מקורות המזון שלה, ומשקיעה הרבה במחקר מדעי כדי להבטיח מישק ראוי ונכון של מאגרי הדיג ושאר האורגניזמים הימים שלה. להצדקת פעילותם, הם צירפו כ-10 אתרי אינטרנט (המובאים בסוף הכתבה) המצדיקים או מספקים מידע נוסף על קטל אורגניזמים ימיים אחרים כמו ה-Harp Seals וארגונים בינלאומיים המצדיקים ציד מעין זה בטענות ובתואנות על אוכלוסיות בריאות שחרף הציד האכזר והקטלני שומרות על גודל מרשים של אוכלוסיותיהן. לדבריהם, יפן חתמה על "אמנת האו"ם להגנת הים"  (UN Convention on the Law of the Sea) ,(UNCLS) והתחייבה להפיק תועלת מֵיטָבִית מהמשך המחקר המדעי על האורגניזמים הימיים. לדבריהם, כל פעולות הדיג וקטל היונקים הימיים בנדון מתבססות על התחייבויותיה של יפן לאמנה ולתקנות הבינלאומיות המקובלות ב"ארגון המזון והחקלאות של האו"ם, ה-FAO UN Food & Agriculture) Organization).

למרות הביקורת נגדם, טוענים ביפן כי היא נוטלת תפקיד בינלאומי חשוב במימשק של האורגניזמים הימיים, מטעמם של ארגונים בינלאומיים, ומסייעת באחריות לפעילותם בנדון. מקורות ב-JICC טעונים כי ממשלת יפן דואגת לבקרה מתמדת של מדיניות הדיג שלה בשטחיה הריבוניים, וכי לשם כך היא אוכפת את המימשק המתאים של כמות הדגה השנתית שמותר לדייגיה ללכוד, בהתאם למחקר מדעי המבוסס על הערכות על שכיחות הדגה ושיעור הרבייה של המינים הנידוגים, ובהתאם לרמות לכידה מקובלות מקדמת-דנא. לדבריהם, כך הדבר גם בנוגע למכסת מספר הדולפינים והמינים שמותר להם לצוד, כך שמספר הדולפינים שניצודים לא יהיה בר-השפעה על גודל האוכלוסיות בטווח הרחוק. הם אף עומדים על כך כי "אמנם בשר דולפינים ולווייתנים נחשב למעדן ביפן מזה מאות שנים, אך הדבר מקובל גם במדינות אחרות, לרבות ארצות הברית עצמה. בכמה ערים ועיירות עתיקות-יומין ביפן, קטל היונקים הימיים האלה למאכל, חשוב ביותר בתרבות המקומית, והוא מקובל כברכה-מתנה מן הים, בדיוק כמו שבתרבויות המערביות חוגגים את חגי האסיף והקציר של היבולים החקלאיים. יתרה מזאת, ללווייתנים ודולפינים יש גם תפקידים רוחניים (סְפִּירִיטוּאָלִיים) בקרב קהילות חופיות ביפן, ונבנו עבורם מונומנטים (אתרי הנצחה) המפארים את דמויותיהם הנערצות".

מתחלופת הדוא"ל ההדדית עולה כי ביפן משוכנעים באמת ובתמים כי קהילות תרבותיות הסוגדות ליונקים הימים, תדענה גם כיצד לשמר אותם לנצח ולווסת בעצמם את מספר הניצודים, וכי הם מכירים בערכם, גם מבלי שיתבעו מהן להצטרף לאמנות הבינלאומיות המחמירות את יחסה של הקהיליה הבינלאומית לקטל הלווייתנים והדולפינים. בשטח, כך נראה, התמונה מעט שונה...

לצפייה נוספת

לא ידוע. 2005. קטל הלווייתנים על-ידי היפאנים ולחימת ארגון גרינפיס בהם. כתבות מצולמות קצרות, ערוצי הטלוויזיה הישראלית 2,10. (דצמבר 25).
Harnell, Boyd. 2005. 'Secret' dolphin slaughter defies protests. Time Life TV, UPI, Kyodo News and other media outlets.
.
לקריאה נוספת

לוי, נדב. 2004. דולפין, אוהב דולפינים?  מגזין "ים" 93: 70-80. (יולי-אוגוסט).
לוי, נדב. 2004. דולפינים כחול-לבן?  מגזין "ים" 93: 81-84. (יולי-אוגוסט).
Harnell, Boyd. 2005. 'Secret' dolphin slaughter defies protests. The Japan Times. (November 30).
דוא"ל
Levy Nadav. 2005. JICC. 2006. Exchange information. December 15, 2005 & May 17, 2006). See: Embassy of Japan, JICC", jicc@embjapan.org
אתרי אינטרנט
  HYPERLINK "http://www.bluevoice.org/" http://www.bluevoice.org/
http://www.japantimes.co.jp/cgi-bin/getarticle.pl5?fe20051130a1.htm
IWC (International Whaling Commission) Secretariat                
http://www.iwcoffice.org/
 HYPERLINK "http://www.iwcoffice.org/commission/iwcmain.htm" http://www.iwcoffice.org/commission/iwcmain.htm
North Atlantic Marine Mammal Commission     
http://www.nammco.no/
Institute of Cetacean Research
  HYPERLINK "http://www.icrwhale.org/eng-index.htm" \t "_blank" http://www.icrwhale.org/eng-index.htm
Whaling Section, Fisheries Agency, Government of Japan
http://www.jfa.maff.go.jp/whale/index.htm
World Conservation Trust         
http://www.iwmc.org/
FAO (United Nations Food and Agriculture Organization)
http://www.fao.org/

תודה
מערכת ים ואתר IDIVE מודה ליונתן לייבוביץ, מאירגון גרינפיס ישראל על האישור לפרסום התמונות המוצגות בכתבה להמחשת האכזריות , הדילמה המתמשכת והבעיה המוסרית הגלומה בקטל היונקים הימיים.


* נדב לוי הוא זואולוג ואתיקן העוסק הרבה בענייני שימור סביבה ושמירת טבע. ממחברי הספר "אתיקה, רגשות ובעלי-חיים", שיצא לאור ב-2002, עם אביו הפילוסוף פרופ' זאב לוי מאוניברסיטת חיפה


 

לרכישת ביטוח צלילה ל - 5 ימים לחץ כאן
לרכישת ביטוח צלילה שנתי בינלאומי לחץ כאן