...Loading...
קבל מחיר הכי טוב שיש!

קורסי צלילה, טיולי צלילה,
קורסים לצילום תת מימי

השאירו פרטים ונחזור אליכם
עם הצעת מחיר!

שם:
טלפון:
הצעת מחיר ל:
דוא”ל:
הערות ובקשות מיוחדות:
...טוען...

הקטל בצלילות

בסוף שבוע אחד, בתחילת אוגוסט, אירעו ארבע תאונות צלילה שונות. באחת מהן קיפחו את חייהם בני זוג בירח דבש. כמה ימים קודם לכן נפטר חייל בקבע במהלך צלילת דיג. צוללים ותיקים אומרים כי מעולם לא היו בישראל כל-כך הרבה תאונות. מה עושה רשות הצלילה כדי למנוע אותן והאם רמת ההדרכה בנסיגה? 

מאת טוביה בסקינד

לפתע הנשימה נעשתה כבדה יותר והווסת התקשה להעביר אלי אוויר. הצצתי במד הלחץ, לראשונה מאז החלה הצלילה. המחוג היה על הספרה אפס ומד העומק הראה שאנחנו בעומק של 27 מטר. יצרתי מיד קשר עם בן זוגי לצלילה, הנחתי את כף היד על הצוואר בצורה המקובלת שמבקשת לומר: "תעזור לי, נגמר לי האוויר". הוא הושיט לי את האוקטפוס ויחד, פנים מול פנים, עלינו אל פני המים. כך הסתיימה הצלילה הראשונה שלי לאחר שסיימתי כדין את עשר צלילות ההסמכה במסגרת קורס שני כוכבים במתכונתו הישנה.
על הסירה בדרך חזרה לחוף אכזיב, מבוייש מעט, הפנמתי את העובדה המצערת שאמנם יש לי תעודת צולל, אבל לצלול אני עדיין צריך ללמוד.
הלמידה הזאת נרכשה אחרי עשרות צלילות נוספות, אך גם בקורס של שלושה כוכבים, בהדרכתו הסלחנית של רובי אביתר. גם היום, אחרי מאות צלילות, אני עדיין מרגיש שתמיד יש מה ללמוד ועדיין אפשר להשתפר.

מוות ביתוש
עדי בירנבוים ויוסי שואל, בני זוג מרמת-גן, חגגו את ירח הדבש שלהם באילת. עשרה ימים לאחר שעמדו מאושרים תחת החופה, בתחילת אוגוסט, הם נהרגו בתאונת צלילה באתר היתוש. באותו סוף שבוע היו עוד שלוש תאונות צלילה, שלמרבה המזל לא הסתיימו במוות. עשרה ימים קודם לכן נהרג חייל בקבע בצלילת דיג בעכו.
נסיבות מותם של בני הזוג עדיין נבדקות, אבל בדיקות ראשוניות העלו כי לאף אחד מהם לא היה חסר אוויר במיכל וככל הנראה האשה, בת 28, בלעה מים, נכנסה לפאניקה והחלה לטבוע. הבעל, בן 27, ניסה לעזור, נכנס בעצמו ללחץ וטבע יחד איתה.
שנה קודם לכן טבע באתר הסטי"ל הצולל דורי אברבנל ז"ל, שכתבה על נסיבות מותו פורסמה במגזין ים. אין הרבה דמיון בין שתי התאונות, אבל עובדה אחת צועקת: אברבנל ובני הזוג מרמת-גן היו צוללים חסרי ניסיון, שלמדו לצלול בתאילנד. המדובר במדינה אקזוטית עם שפע של אטרקציות לתיירים. ישראלים לא מעטים, בעיקר תרמילאים, ניצלו את הזמן הפנוי באיים כדי לקחת קורס צלילה. המחיר אמנם זול, אבל הרמה ממש לא גבוהה. בכירים בענף הצלילה הישראלי מזהירים, כי בוגרי הקורסים התאילנדים לא תמיד מקבלים את הכלים המתאימים כדי לצלול ברמה נאותה.
אבל גם בישראל, כך מדווחים צוללים ומדריכים, רמת ההדרכה והרצינות בקורסים במגמת ירידה. "סיימתי קורס, קיבלתי תעודה אבל אני לא יודע לצלול", סיפר בוגר אחד הקורסים האחרונים שביקר במערכת ים. צוללת טריה אחרת סיפרה: "המבחן אצלנו היה פשוט צחוק מעבודה. ישבנו בכיתה בסבבה ופתרנו את השאלות ביחד. קיבלתי ציון טוב, אבל אני לא שולטת בחומר התאורטי".
"הסיבות לריבוי התאונות לא ברורות, ואין לתלות אותן בגורם אחד", אומר רן לוין, סמנכ"ל בכיר ברשות לצלילה.
"במקרה שאירע בים התיכון, המדובר על צולל ותיק שעסק בדיג, זמן קצר לפני הצלילה לקה בליבו. באשר לשני הצוללים באילת, בדיקות הרשות נמצאות בעיצומן וכאשר יהיה מידע מוצק, הוא יפורסם בכפוף לצנעת הפרט".

צלילות עם ליווי
לוין טוען, כי רמת הכשרת המדריכים עלתה בשנתיים האחרונות וזאת בניגוד לנעשה בחו"ל. "בארגוני הצלילה הגדולים בעולם יש מגמה להוריד את הרמה, אנו נאבקים בתופעה זו והיא לא תתאפשר בישראל", אומר לוין ומוסיף: "הבעיה היא לא בתוכניות ההדרכה הטובות, אלא ביישומן בשטח על-ידי הגורמים המטפלים בצוללים".
עם זאת אומר לוין: "ייתכן שרמת הפיקוח העצמי של המועדון והארגון המסמיך ירדה עקב מחירים נמוכים. אין לכך הוכחות בשטח. יחד עם זאת אנו עובדים בשיתוף פעולה מלא עם ארגוני הצלילה ועם רוב מועדוני הצלילה. בכל מקרה, החוק אינו מתיר לקבוע מחירי מינימום לקורס צלילה".
עוד אומר לוין, כי הרשות אינה יכולה לפקח על רמת הקורסים במדינה כלשהי, אולם המועדונים הישראליים יכולים לבדוק את כישורי הצולל באמצעות יומן הצלילות וביצוע צלילת רענון כנדרש.
בעצה אחת עם ארגוני הצלילה ובחתימתם על מסמך מחייב, סוכמו הדברים הבאים:
כל צולל יבצע לפחות 20 צלילות מודרכות כולל הקורסים בהם השתתף, טרם שיצלול ללא ליווי.
במסגרת הצלילות המודרכות, מעבר לקורס, ייערכו תרגולות בסיסיות בנושאים הבאים: ריקון מסיכה, הסרת משקולות, הנשמה, מציאת וסת ואיזון. כל צלילה מודרכת תאושר ביומן בחתימת המדריך והמועדון.
צלילת רענון תכלול לפחות את המרכיבים הבאים: חזרה על טבלאות הצלילה, הרכבת ציוד נכונה ותדריך, ריקון מסיכה, מציאת וסת, הנשמת בן זוג, איזון והתנהגות נכונה במצבי חירום.
לדברי לוין, רשות הצלילה תנקוט יד קשה נגד מועדונים ומרכזי צלילה שלא יעמדו בדרישות הבטיחות.
"לעניין מותו של דורי אברבנל ז"ל בצלילה מודרכת במועדון לאקי דייברס", אומר לוין, "הרשות בדקה את האירוע ושללה את רשיונם של המדריכים המעורבים. במהלך הבדיקה התברר כי היו ליקויים חמורים בלאקי דייברס והוא נסגר מינהלית פעמיים בשנת 2001. בהמשך החליטה הרשות שלא לאשר את פתיחת לאקי דייברס בשנת  2002 ונכון לעכשיו לאקי דייברס אינו פועל".
ברשות לצלילה מדגישים, כי אתרי הצלילה באילת שבהם אירעו התאונות, הסטי"ל והיתוש, ראויים לצלילה ספורטיבית לצוללים ברמה בסיסית ורמת מתקדמת.

הכל בסדר
ארגוני הצלילה הפועלים בישראל משוכנעים, באופן לא מפתיע, כי מערך ההדרכה שלהם עומד בכל הדרישות.
"ב- SSI נדרש ניסיון מעשי של 100 צלילות כתנאי להסמכת מדריך", אומר מנכ"ל הארגון, יובל זיו. "אין קשר בין פז"מ לרמת צלילה, ותמיד אפשר לשאול מה עדיף: צולל עם ותק של חמש שנים וכ-50 צלילות או צולל עם ותק של שלושה חודשים ומאה צלילות? במהלך השנים בהן אני מנהל את SSI, לא הוסמך מדריך שהיו לו פחות מ-150 צלילות".
לדברי זיו, SSI היה הארגון הראשון שדרש סטאז'ים מהמדריכים החדשים. במהלך תקופת ההתמחות, צובר המדריך החדש ניסיון בהדרכה תחת פיקוחו של מדריך ותיק.
"SSI הוא הארגון היחיד שתרגם והפיק ספרות ומערכי הדרכה בעברית, לקורסים בכל הרמות, החל מצולל מים פתוחים, קורס הצלה ועזרה לצולל במצוקה, קורס דייבקון וקורס מדריכים", אומר זיו. "כל אלו, ביחד עם תקני ההדרכה שלנו, מובילים להכשרת צוללים טובים ובטוחים יותר. בעבר, ניסו ללמד הכל בשבוע ימים. אנו מאמינים שזה בלתי אפשרי".
על הביקורת שעורך הארגון, אומר זיו: "ל- SSI יש בקר איכות המבצע ביקורות במועדונים. אם מתגלות בעיות, הן מטופלות מיידית מול מנהל או בעלי המועדון. למיטב ידיעתי, אנו הארגון היחיד הפועל בישראל המקיים מערכת בקרת איכות".
כדי להפחית את מספר התאונות מציע זיו לחייב את הארגונים לעבוד על-פי מערכי הדרכה בעברית. "בארץ עדיין פועלים ארגונים שאין להם מערכי הדרכה בעברית, ושיטת ה'סמוך' עדיין עובדת. מלמדים על-פי אוגדן של ארגון אחד, ומסמיכים לתעודה של ארגון אחר", הוא אומר.
זיו גם מציע  להפריד את החבילה של קורסי הצלילה ולחייב צבירת ניסיון מעשי בין קורס צולל מים פתוחים (כוכב אחד) לקורס צולל מתמחה (שני כוכבים).
טיפ אחרון הוא מציע לציבור הצוללים: "צריך צלילת רענון? זה לא כל כך נורא. ברוב המקרים זה אפילו נחוץ וצוללים יוצאים עם חיוך. להקפיד למלא יומן צלילות באופן המפורט ביותר. זה יעזור לכם. מומלץ בחום לעבור קורס הצלה ועזרה לצולל במצוקה".

הקומבינה היהודית
מנכ"ל NAUI בישראל, נוני שחף, אומר כי הארגון היה הראשון בישראל שהציב סרגל השוואה בינלאומי  להדרכה ולשלבי ההסמכות של ההתאחדות הישראלית. "אנחנו גם היינו הראשונים בארץ להחליף את אמצעי ההדרכה הישנים, הלוח והגיר המסורתיים, לאמצעים מתקדמים יותר ובהם: סרטי וידאו, מדיות מחשב להדרכה וספרות מקצועית בעברית", אומר שחף, "גם כיום ממשיך NAUI לפתח מערכים בינלאומיים מתקדמים להדרכת צלילה בכל הרמות".
לדברי שחף, מתוקף חוק הצלילה פועל  NAUI בישראל תחת סטנדרטים מינימליים להדרכה, המשותפים לכל הארגונים ומוכתבים כחוזה וכתנאי לפעילות  הארגון בישראל. סטנדרטים אלה מחמירים מעט יותר מהסטנדרטים הבינלאומיים בכמה תחומים ומוכרים על ידי כל הארגונים הבינלאומיים.
בסיני, כמו גם במדינות אחרות, כל הצלילות נעשות בקבוצה תחת פיקוחו של מדריך או דייב-מסטר. שחף לא בטוח שיש לנהוג כך בישראל. "כנראה שהתרבות הישראלית, ובכלל זה תרבות הצלילה, לא מושפעת מהגבלות או היתרים במדינות או חלקי עולם אחרים, ולכן יש למצוא תמיד פתרון מקורי לעניין. הצרה היא שתמיד ליד הפתרון שלנו תתייצב הקומבינה היהודית, ולכן יש צורך לחדש לעדכן ולהיות מקוריים כל הזמן, ובעיקר לעקוב ולמסור נתונים על תאונות ו'כמעט תאונות'".

לרכישת ביטוח צלילה לחץ כאן