...Loading...
קבל מחיר הכי טוב שיש!

קורסי צלילה, טיולי צלילה,
קורסים לצילום תת מימי

השאירו פרטים ונחזור אליכם
עם הצעת מחיר!

שם:
טלפון:
הצעת מחיר ל:
דוא”ל:
הערות ובקשות מיוחדות:
...טוען...

על הפנים

מסכה הצלילה היא הצוהר שבעזרתו אנחנו מגלים את העולם המופלא שמתחת למים. מגזין ים מגיש: מדריך מיוחד לקניית המסכה האולטימטיבית

מאת דני יונסקו

המסכה, הפריט הבסיסי ביותר בציוד הצלילה, היא הצוהר שבעזרתו אנחנו מגלים את העולם המופלא שמתחת למים. נסו לצלול בלעדיה, גם במים הכי צלולים, ומובטחת לכם חווייה נטולת פוקוס.
למה זה קורה לנו? ממש עכשיו, כשאתם קוראים שורות אלו, עושה האור דרכו מן הדף אל קרנית עיניכם שם הוא נשבר ומכוון אל הרשתית. שבירת האור נובעת מהבדלים בצפיפות בין האוויר לבין הקרנית. ההבדלים האלה לא קיימים בסביבה מימית, ולכן האור כמעט כמעט ולא נשבר, והראיה שלנו מעורפלת ואינה חדה.
בכתב העת המדעי "Current Biology", פורסמה באחרונה כתבה על שבטים מאזור אסיה הדרומית, אשר מסוגלים לראות הרבה יותר טוב מאיתנו מתחת למים. ילדי צועני הים, כך מכונים השבטים, מסוגלים לכווץ את האישון פי שתיים מאשר בני גילם באירופה, ובכך להגיע לראיה חדה עד פי שניים מתחת למים מאשר אנשים רגילים. הם מנצלים את היכולת המופלאה הזאת לליקוט מזון מקרקעית הים וזאת מבלי להשתמש במסכת צלילה.
חצאית גומי
המסכות הראשונות היו בנויות מחלון זכוכית, המחובר בפס מתכת אל חצאית גומי. עם השנים, גילו היצרנים שהמתכת מחלידה, הגומי מתייבש ונסדק והמסכה כבר לא מה שהיתה. זו הסיבה שהמתכת הוחלפה בפלסטיק, הגומי הוחלף בסיליקון וזכוכית העדשה שופרה וחוזקה.
העדשה חייבת להיות מזכוכית מחוסמת, במיוחד אם המכל של בן הזוג נתקע לכם בפנים. זכוכית כזאת, אם היא נשברת, הרסיסים שלה נשארים תחילה דבוקים זה לזה ורק אחר כך נופלים, בדומה לשמשת מכונית.
כדי לאמת שאכן מדובר בזכוכית מסוג זה, חשוב שנחפש את האות T או המילה TEMPERED על עדשת המסכה. אם למסכה יש שתי עדשות, הסימון צריך להופיע על שתיהן, אבל יש חברות גדולות ואמינות שמתעקשות לסמן רק עדשה אחת.

עם משקפיים
כאשר קונים מסכה תמיד עולה השאלה - האם לבחור מסכה עם עדשה אחת או שתי עדשות? בכל הנוגע לאיכות לא תמצאו הבדל. אלו מביניכם החובשים משקפיים ורוצים להביא אותם גם אל מעמקי הים, ייאלצו לבחור מסכה עם שתי עדשות, שכן אלו הינן היחידות להן ניתן להתאים עדשות אופטיות. ולכל השאר הרי שמדובר בנוחות ובעיקר בהרגלים.
ואם כבר הזכרנו משקפיים, מתי מומלץ להחליף את עדשות המסכה לעדשות אופטיות? לבעלי מספר הנע בין 3+ לבין 3- , מומלץ לנסות לצלול פעם אחת עם עדשות רגילות וזאת בגלל שמעבר האור מן המים למסכה, מפצה על ליקויי ראיה בטווח זה. למרות זאת, מומלץ לקנות מסכה אשר תאפשר בעתיד החלפת עדשות. אנשים בעלי מספרים גבוהים יותר יצטרכו לרכוש מסכה בעלת עדשות אופטיות. מרבית החברות מייצרות עדשות עד לסביבות המספר 7 והחלפת העדשות תיעשה לרוב בעת רכישת המסכה. לפעמים, במיוחד אצל אנשים בעלי תווי פנים ייחודיים, עלול להיווצר מצב בו אין עדשות אופטיות בעבור המסכה היחידה שמתאימה להם. במקרה כזה, כדאי להרחיב את סקר השוק, ורק אחר-כך לפנות לאופטיקאים המייצרים עדשות להדבקה בתוך מסכות צלילה. פתרון זה אינו מומלץ והוא מהווה מפלט אחרון בלבד.

שחור או שקוף
החלק האחראי על התאמת המסכה לפנים הינה החצאית. זוהי מעטפת הסיליקון אשר מחוברת לעדשה. כיום כל החצאיות מיוצרות מסיליקון. יצרנים שונים מוסיפים חומרים שונים לסיליקון הגולמי, כדי שיהיה עמיד יותר למלח ולקרינת השמש.
החצאיות מיוצרות בצבע שחור או שקוף. חצאית שחורה תשמור על צבעה לאורך זמן וכן תמנע מקרני השמש לחדור מבעדה ולסנוור את הצולל. חסרונה של חצאית שחורה הוא בעיקר פסיכולגי, כיוון שלא כולם מרגישים נוח, כאשר מסגרת שחורה עוטפת את שדה ראייתם. חצאית שקופה עשויה לתת תחושה של יותר אור ויותר מרחב, אך בד בבד לא תמנע סינוור ועם הזמן צבעה יהפוך לצהוב.
כיום כל החצאיות מיוצרות עם שלויים כפולים בכדי ליצור אטימות מקסימאלית אך עדיין מומלץ לבדוק שאלו קיימים, לפעמים ינסו למכור לכם דגם מיושן שנשאר במחסן. חשוב לבדוק שאין חורים או קרעים בחצאית.

כיס לאף
כיס האף לא נועד למנוע חדירת מים לאפכם. מטרתו לאפשר לכם להשוות לחצים במסכה בשעת העמקה וכן לאפשר ריקון של המסכה אם חדרו לתוכה מים. חשוב להקפיד שהאף שלכם חש בנוח בחצאית. ישנם דגמים אשר הוסיפו שסתומי ריקון מים בכיס האף. תוספת זו, עד כמה שהיא מעניינת, אינה חיונית ולא תמיד הוכיחה את עצמה מלבד כמה סימני לחץ בתחתית האף.

סדקים ברצועה
רצועת המסכה היא פריט פשוט אשר לרוב נלקח כמובן מאליו, אך אל לנו לזלזל בה. בדרך כלל הרצועה עשויה מסיליקון המאפשר עמידות לאורך זמן, אך גם סיליקון עלול להתיש לאורך זמן. כאשר אתם עומדים לרכוש מסכה, בדקו אם בשעת מתיחת הרצועה מתגלים סדקים קטנים לאורכה. אם כן, בקשו מן המוכר להחליף לכם רצועה.
בעבר הייתה רצועת המסכה יריעה צרה העוברת מצד לצד. כיום מדובר ברצועה כפולה, המהונדסת להקנות למסכה אחיזה מרבית בראש הצולל. הקפידו לבדוק שגם במסכה אותה אתם רוכשים סוג הרצועה הוא כזה.
נפח חלל המסכה הינו נושא שזוכה להמון תשומת לב מיותרת. יש הגורסים שנפח מסכה גדול עלול להקשות על ריקונה. זוהי אגדה שהומצאה כנראה על ידי אדם שלא הבין בצלילה. ריקון מסיכה, כפי שיוסבר בהמשך, הינו דבר פשוט ואם נעשה נכון, ניתן באופן תיאורטי לרוקן נפח גדול בהרבה מזה של המסכה הנפחית ביותר. אם המסכה מתאימה, היא מתאימה. מסכה בעלת נפח גדול רק עשויה להגדיל את שדה הראיה שלכם בעת הצלילה. ישנן אפילו מסכות המצוידות בעדשות בצידי המסכה לשם כך.

להצמיד בעדינות
מסכה שלא מתאימה לכם אינה מסכה לא טובה, אלא מסכה שבסך הכל מותאמת למבנה פנים אחר. את המסכה יש להצמיד לפנים בעדינות. בשלב זה, לפני שתשאפו כמה שיותר אוויר לראות, בדקו האם כל חלקי החצאית באים במגע עם הפנים. נסו לנדנד את המסכה בעדינות מצד לצד ובדקו האם היא יציבה או שמא היא רוקדת. בדקו האם הצמדת החלק העליון גורמת להתרחקות החלק התחתון ולהיפך. אם התשובה לאחת מן השאלות הללו חיובית, אין זו המסכה בעבורכם.
בעיות אטימות יכולות לנבוע מקרעים או חורים זעירים בחצאית, מהרכבה לא נכונה של מסגרת המסכה על החצאית וכן מאי התאמה של המסכה לפנים. בשלב זה שאפו קלות דרך האף לאחר שהצמדתם את המסכה לפנים (מבלי להשתמש ברצועה כמובן). אם המסכה נשארה במקום לאחר השאיפה, יש לנו מסכה מתאימה. בכל מקרה, בדקו כמה פעמים והקפידו לא לשאוף חזק מדי. שאיפה חזקה מדי תצמיד גם את המסכה הכי לא מתאימה.
בעלי שפם עלולים להתקשות בבדיקה זו. ישנן שתי פתרונות לבעיית השפם. האחד גילוח שכבה דקה מן השפם מתחת לאף. השני הוא למרוח שכבה דקה של וזלין על השפם. שתי הדרכים ישיגו בשאיפה את אותה תוצאה.
 
שכבת השומן
עכשיו, משהפכנו לבעליה הגאים של מסכת צלילה חדשנית, כמה דברים שחשוב שנזכור ונדע גם לאחר שהמסכה כבר בידנו.
כחלק מתהליך הייצור של המסכה מצטברת על העדשה שכבת שומן דקה אשר בצלילות הראשונות יכולה להוות תחליף לקולט האדים במטבח. על כן ננסה להיפטר ממנה ויש שתי דרכים לעשות זאת:
הראשונה דורשת הקרבה של כמה גרם משחת שיניים. מירחו את העדשה בשכבה דקה ואחידה של משחת שיניים והשאירו למספר שעות. אל תאפשרו למשחה להתייבש יותר מדי שכן תתקשו להוריד אותה מאוחר יותר. חיזרו על תהליך זה מספר פעמים.
טיפול נוסף הינו השרייה במים עם נוזל כלים עדין אשר לא יפגע בסיליקון. גם על תהליך זה ניתן לחזור כמה פעמים.
גם אם שתי תרופות הסבתא האלו לא שינו את המצב במאת האחוזים לפחות תיהנו מריח נעים בצלילה הראשונה.
כמובן שלפני כל צלילה יש לבצע טיפול מקומי נגד אדים וגם כאן ישנן מספר הצעות. הרעיון מאחורי כולם הינו מריחת עמילן על עדשת המסכה, אשר ימנע הצטברות אדים. המוכר מבין כל הפתרונות הינו יריקה על צידה הפנימי של העדשה ומריחת הרוק על פניה. שטיפת המסכה במי ים לא אמורה להוריד את העמילן מן העדשה. חשוב לבצע טיפול זה לפני הכניסה למים, כיוון שמי הים נוטים לייבש את בלוטות הרוק. הפתרון השני הינו מבדר בהרבה. אם בדרך למדורה השבועית עצרת להפסקת צלילה, שלפו מחצית תפוח האדמה ומירחו את חלקו הפנימי על המסכה. זה עשוי לעבוד אף יותר טוב מרוק שכן תפוח האדמה עשיר מאוד בעמילן. ואפשר גם לקנות תרסיס ייעודי למניעת אדים בכל מועדון צלילה.

הגודל הרצוי
חבישה נכונה של המסכה לא באה בכדי לרצות את מוביל הצלילה, אלא לדאוג למרב האטימות והנוחות בזמן הצלילה. הטכניקה הינה פשוטה ביותר. הצמידו את המסכה לפנים ביד אחת ומשכו את הרצועה על קודקוד ראשכם ביד השנייה. מתחו את הרצועה באופן שווה משני הצדדים עד לגודל הרצוי. אם המסכה היתה רופפת לפני הכוונון, חבשו אותה שוב.
חשוב מאוד לא להדק את הרצועה חזק מדי משלוש סיבות:
החצאית עלולה להתעות ולאפשר חדירת מים.
ריקון המים לא תמיד יתאפשר, כיוון שלחיצה על חלקה העליון של המסכה לא ירפה את צדה התחתון.
מסכה הדוקה אינה נוחה.

זמן ריקון
ריקון המסכה הוא מלאכה פשוטה: תחילה יש ללחוץ על חלקה העליון של מסגרת המסכה או במרכז או בצדי המסכה, מבלי להרים את המסכה מן הפנים. אחר-כך נסו למקד את הלחיצה כלפי מטה כך בועות האוויר מן האף לא יברחו מחוץ למסכה. השלב הסופי הינו הריקון עצמו. הוציאו זרזיף בועות עדין מן האף אל חלל המסכה תוך כדי שאתם מרימים את הראש מלמטה כלפי השמיים (הם עדיין שם, למרות שלא רואים אותם). הקפידו להרפות מן המסכה לפני שתפסיקו לפלוט בועות פן יכנסו מים מחדש.
הצלילה כבר נגמרה, המעמקים חרוטים כבר בזיכרונכם, זה הזמן לפנק את המסכה, ששירתה אתכם בנאמנות: שטפו ממנה את כל המלח, אחסנו את המסכה במקום מוצל ומומלץ סגור (סיליקון יכול להוות מעדן תאווה בעבור כמה בעלי מחושים), הקפידו לא להניח עליה שום דבר כיוון שמבנה החצאית עלול להתעוות.
צלילה נעימה וראות נפלאה.

 

לרכישת ביטוח צלילה לחץ כאן