...Loading...
קבל מחיר הכי טוב שיש!

קורסי צלילה, טיולי צלילה,
קורסים לצילום תת מימי

השאירו פרטים ונחזור אליכם
עם הצעת מחיר!

שם:
טלפון:
הצעת מחיר ל:
דוא”ל:
הערות ובקשות מיוחדות:
...טוען...

מפרש הרם

  בראשית 2007 היה עד צלם הטבע הימי והתת-ימי, הישראלי עמוס נחום, למִפְגָּשׁ יוֹצֵא דֹּפֶן בטיבו מתחת למים, עם דגי המפרש (Sailfish), מפגש שהיה אחד הניסיונות המעניינים, המרתקים והייחודיים שחווה בכ-40 שנות צילום מתחת למים.

מאת: נדב לוי
צילום: עמוס נחום 

הסיפור מתחיל ב-19 בינואר 2007, בארכיפלג איי Mujeres במקסיקו, בשעה 10:30 בבוקר, לאחר שנחום נכנס המיימה לתיעוד מרדף שערכו דגי המפרש אחר להק סרדינים ענק. לא חלפו אלא 30 שניות מהרגע שצלל מסיפון הספינה, הוא משחזר, ובקרבתו חלפו בין 20 ל-30 דגי-מפרש, שנראו כאילו הם מרכלים בינם לבין עצמם אודות הצוללים שפגשו. "זה אירע במהירות כזו, שחשבתי לתומי שאני נמצא במשחק-וידיאו", נזכר נחום.
 
במשך שלושת הימים הבאים לא חדלו נחום וחבריו לשהות בתוך המים וחשו הנאה צרופה, הגם שזה היה אתגר פיזי ופיזיולוגי לא פשוט, שכן דגי המפרש נמשכו לדגי סרדין נִמְלַטים, עובדה שהכריחה את הצוללים לעבוד קשה יותר.
 
מבחינה חזותית, לא פעם הם יצאו מחוץ לתְּחוּם, נזכר נחום. מדובר היה לעתים בלהקות קטנות של עד ששה פרטים שהופיעו מול עדשות המצלמה, אך לאמיתו של דבר הגיחו בו-זמנית באזור הצפייה לא פחות מ-50 עד 60 מהם, בין אם הפריעו לצילום ובין אם לאו, בין אם רצו בקרבתם ובין אם לאו. לעתים ניתן היה לראות את אור השמש ממרחק של כ-3 מטרים, והשתקפותה על עורם המבהיק וגופם היעיל, הקשתה על הצילום. 
 


"האירוע המסעיר והמרגש ביותר, שייזכר מהמסע הזה קשור לידידות עם האדם הכריאזמטי, המצחיק והמיוחד, ד"ר גאי הארווי (Guy Harvey), אמן, מחנך והַרְפַּתְקָן כאחד שלקח חלק במשלחת", מספר נחום. ד"ר הארווי הנחשב לאחד המומחים המובילים בעולם לדגי המפרש, עשה את הדוקטורט שלו בחקר דַּיִג ימי, ומכריז בכל הזדמנות על כישוריו כצייר ומאייר בחסד, והיותו צלם ומפיק טלוויזיה המתמחה בתיעוד דיג ספורטיבי.
 
למרות ניסיונו בחקר דגי המפרש מזה כ-20 שנה, סיפר הארווי לנחום כי רק בשלושת ימי הצלילה המשותפים שלהם הוא למד להבחין כיצד דגי המפרש משתמשים בפה המקור שלהם כמכשיר, ככלי, להמם את טרפם ולאוכלם ביתר יעילות ומיומנות. הוא ציין במיוחד בהקשר זה את דגי הסרדין הברזילאיים שלמרות מהירות וחמקנותם שאינה מוטלת בספק, מצאו רבים מהם את דרכם למערכת העיכול של דגי המפרש.
 
כדי לאכן את מיקומם של דגי הסרדין האלה, יעדם של דגי המפרש, דאג השייט המיומן שהוביל את הצוללים לשמור על מרחק קבוע מעופות הים, ובעיקר מהפריגט הנהדר, הנוהגים לדאות מעל אדוות הגלים באטיות בחפשם אחרי ריכוזי הדגים הללו, ובעוברם מנקודה לנקודה, מאתרים את דגי המפרש, שמצדם מנהלים את יומם במרדפים אחרי אותם דגי הסרדין. להקות דגי הסרדין האֻמְלָלים וחֲסרי המַזָּל הגיעו לעתים לממדים של יחידה קואורדינטיבית אחת שגודלה יכול להגיע בקוטרה לאורך של כ-25 מטרים, וחוגגים עליהם מ-6 עד ל-100 דגי-מפרש בעת ובעונה אחת. יחידת דגי הסרדין הללו כונתה "כדור הפיתיון" (bait ball), וכל אחד מהשייטים או דגי המפרש היה חייב לאכן את מיקומם במהירות, אך במיומנות, וחרש חרש, פן יברחו וייעלמו בטרם עת.
 
היה אם כן צורך במיומנות גדולה של השייט ויכולת גבוהה של הצוללים בתיעוד המתרחש, מאחר ודגי המפרש הגיעו לקרבת פני המים לזמן קצר ביותר, ונמצאו בקרבתם רק כל זמן שלהקת הסרדינים עודנה בשטח, אך עלולה להיעלם במהרה. לא רק שדגי המפרש מיומנים בעיכוב הסתלקותם של דגי הסרדין, הם גם מסוגלים לזלול בהם במקביל ללא הפוגה, מבלי שהסרדינים עצמם מסוגלים להימלט על נפשם. עובדה זו מעידה מעל לכל על השליטה המוחלטת של דגי המפרש על "כדור הפיתיון". במקביל, צריך השייט להיות ער לכל אלה, ולהוביל את הצוללים בזמן לראות את המחזה המשתקף מתחת למים, ולאפשר להם לצלם במהירות המקסימלית בטרם ייעלמו הציידים והניצודים.
 


במהלך הציד שלהם, דג-מפרש רעב יכול להשמיד כליל את הסרדינים. ככל ש"כדור הפיתיון" מצטמצם בגודלו, כך עשויים דגי המפרש להיות אלימים ותוקפניים יותר. הם שוחים בשעה זו ביתר-מהירות ונחשבים כטורף בִּלְתִּי צָפוּי.
 
"פעם אחת, כשאנתוני השייט (הסקיפר) איכן את כיוונו של 'כדור הפיתיון', הוא הסתחרר בגלל הרוח, אך להפתעתנו לא איבד את עשתונותיו, ואף ניצל אותה לטובתו כדי להתמקם בדיוק עם סירתו בקרבת המקום המועדף ביותר לצוללים. יכולתו זו הצביעה על מיומנותו במעקב אחרי דגי המפרש והסרדינים. נראה כי העדפותיו לעסוק בדיג שכללו את יכולתו זו, לטובת הצוללים. לאחר שהתמקם בצד 'כדור הפיתיון' נעו הסירה ולהקת הדגים באותו כיוון בדיוק. כעת הוא העביר את הסירה להילוך סרק, ונתן לצוללים את האישור להיכנס למים מה שיותר מהר, מאחר וברגע שיבחינו הסרדינים בקרבת הסירה אליהם, הם ימהרו אליה כדי לחסות מתחתיה בנצלם אותה כמחסה, ובאופן שכזה, עשויה התגוננותם מדגי המפרש העטים עליהם להיות טובה ויעילה יותר. אנתוני היה מתנה פנטסטית לכל צולל וצלם-טבע בים, ואף כי דגי המפרש היו זריזים לא פחות ממנו, וכאילו אומרים 'נסו לתפוס אותנו אם אתם יכולים', הוא הוכיח את עצמו שוב ושוב". נחום סבור כי החוויות שעברו הם מעין סוג חדש של יחסי גומלין בין הדגים לצוללים.
 
בין הצלילות השווה נחום את תמונותיו וחוויותיו עם גאי. השניים אף התנסו בתצפיות וצילומים אינספור גם של דולפינים ולווייתנים שהתגלו בצדי כלי השיט. "בגלל האינטנסיביות שהיתה כרוכה בפעילות הצילום גם בהיותנו בסירה, התקשנו למצוא זמן להוריד מהגב את בלוני החמצן".
 
לדבריו, לא ידועים בעלי-חיים ימיים המשתפים פעולה בעת הציד של נטרפיהם, למעט דולפינים, לווייתנים וכעת גם דגי המפרש. "זוהי דוגמא קלאסית לתגלית יחסית חדשה, שמצביעה על עד כמה מעט אנו יודעים על בעלי החיים האינטליגנטיים באוקיינוסים, שאינם משתייכים ליונקים הימיים למיניהם". אין ספק כי תגליתו של נחום מחייבת מחקרים נוספים אודות ההתנהגות המיוחדת של דגי המפרש.
 


נעתקו המילים מפי
 
הפעילות החריגה התרחשה בעומק של כ-4-3 מטרים בלבד מתחת לפני המים, בעוד המדף היבשתי יורד מטה לעומק של כ-35-30 מטר, וכי בדרך-כלל כבר לא ניתן לראות מעבר לעומק של 35-20 מטרים. לעובדה זו חשיבות עליונה בתיעוד המתרחש בעת קטל דגי הסרדין על-ידי דגי המפרש. גאי עצמו היה בטוח ביכולתם המקצועית של צלם הסרטון ריק ווסטפאל (Rick Westphal) וצלם הטבע נחום ליישם את חריצותם ודבקותם בתיעוד מעשי דגי המפרש. לשם כך היה צריך הצוות לקום מדי בוקר עוד בחשכה ולהתארגן במהירות ליציאה. ואמנם, הם היו מוכנים לצלילות כבר בעת דמדומי הבוקר הראשונים, עוד בטרם הגיחה השמש. מדי יום השתנו התנאים באתרי הצלילה, אך תמיד הצליחו לאתר את "כדור הפיתיון" לפי התנהגותם של הפריגטים הנהדרים.
 
בעת ימי הצילום, הים היה רגוע בדרך כלל, מספר נחום. הגלים התרוממו לרוב עד לגובה של כמטר וכמה עשרות סנטימטרים בלבד, והשייט המיומן אנתוני לא היסס להרחיק ל-18 עד 30 מייל מהחוף. מי הים היו חמימים, סביב 26°C-27°C', שהיא טמפרטורה מתאימה לפעילות דגי המפרש המתועדת בספרות.  מדי יום שחו סביב נחום וחבריו כ-30 דגי-מפרש בממוצע, וביום השלישי אף הגיע מספרם ל-50.  "באותה שעה", מספר נחום, "חדלתי לסופרם, והתמכרתי לצפייה בהם. בהדרגה, אף הצלחנו להתקרב אליהם עד לכ-20 מטרים", הוא מציין.
"נעתקו המילים מפי" הוא אומר, ומדגיש עבור מכריו כי "שכח מהסרט, נהנה, אך חש מותש".
 
תפוצה גיאוגרפית
 
תפוצת דגי המפרש מתחילה בקוי הרוחב 40° N to 40° S במערב האוקיינוס האטלנטי ומ-50° N to 32° S במזרח האוקיינוס האטלנטי, ומשם הם נפוצים גם לעברו של הים התיכון, אף כי רק עדויות מעטות תומכות בכך. מפרץ מקסיקו, האיים הקריביים וחופי פלורידה, במערב האוקיינוס האטלנטי מכילים כנראה את הצפיפות הגדולה ביותר של דגי מפרש בעולם.
 
באזורים אלה משפיעים על פיזורם תנאי הרוח וטמפרטורת המים, בעוד שבצפון ובדרום אזורי התפוצה המרכזיים מתגלים דגי המפרש בעונות החמות יותר. השינויים העונתיים בפיזורם קשורים גם לזמינות נטרפיהם. במזרח האוקיינוס האטלנטי הם מתקבצים בקרבת חופי מערב-אפריקה.
 
באוקיינוס השקט (הפציפי) דגי המפרש בעלי תפוצה רחבה באזורים ממוזגים ומשוונים (טרופייםI). הם מצויים בין קווי הרוחב 45° to 50° N to 35° S. במזרח הפציפי. שכיחותם גבוהה בפאפואה ניו-גיני, הפיליפינים, טהיטי, איי Marquesas, והוואי.

 


 

מקומות החיות של דגי המפרש משתנים בדרך-כלל בהתאם לטמפרטורת המים ובכמה מקרים בתלות בתנאי האקלים. דגי המפרש נודדים דרומה כאשר מזג האוויר בצפון משתנה, והופך קריר עד צונן. הם מגיעים לאזור מיאמי ב- Fort Pierce, אחד מאזורי המפתח לחריפה שלהם במשך החודשים הקרירים. במהלך שחייתם הם מסוגלים להגיע למהירות של 60 מייל ימי/שעה.
 
ידוע כי דגי המפרש האטלנטיים, אף נוהגים לשחות בקרבת פני המים הפתוחים באוקיינוסים, ולרוב נשארים מעל השכבה התרמוקלינית, בטמפרטורת מים סביבתית שבין 27.1°C (70°F) ל-27.7°C (83°F), אך קיימות עדויות שהם צוללים לעומקים ניכרים יותר. דגי מפרש אלה מחוברים פחות מחבריהם האחרים לאוקיינוסים, מאחר וחלק ניכר מזמנם הם מעדיפים 'לבלות' בקרבת חופי היבשת. ואולם, המידע המדוייק על דפוסי הנדידה המשוערים של דגי המפרש עודנו חסר. נמצא כי בקצה גבולות התפוצה הדרומיים והצפוניים של דגי המפרש האטלנטי הם נראים רק בחודשים החמים יותר, וסבורים כי תצפיות עונתיות מעין אלו מעידות על נדידת נטרפיהם שאליה הם מצטרפים. לעומת זאת, במערב האוקיינוס האטלנטי הם נצפים לרוב בין קווי הרוחב 40°N ו- 40°Sובמזרח האוקיינוס האטלנטי הם נראים לרוב בין קווי הרוחב 50°N   ל- 32°S. התקבצויות של מספר רב של פרטים נצפו בקרבת חופי מערב-אפריקה, אך גם בים התיכון, שם נלכדו צעירים אחדים. הריכוזים הצפופים ביותר של אוכלוסיות דגי המפרש האטלנטיים נצפו במפרץ מקסיקו, באיים הקריביים ובחופי פלורידה
 
באוקיינוס השקט דגי המפרש נראים ברבייה ההמונית שלהם בקרבת האזורים הטרופיים-משווניים והסובטרופיים, ובעיקר בחודשי הקיץ, שאז כנראה מתקיימת שיא עונת הרבייה שלהם. הם נוהגים בשעה זו לשחות בזוגות או בהרכב של שניים עד שלושה זכרים הרודפים, מתמידים ונצמדים לנקבה בשעה שזו מטילה את הביצים שלה במים (וראו בענייני רבייה).
 


רבייה
 
הרבייה ההמונית העיקרית המתרחשת בהפריה חיצונית יוצאת לדרך בראשית חודש אפריל, אך עשויה להתמשך במהלך חודשי הקיץ, למעט במזרח האוקיינוס האטלנטי, שם היא עשויה להתקיים במשך כל ימות השנה.
 
אינדיקציות ראשונות לראשית התנהגות הרבייתית של הנקבה היא שחיייתה האטית במים הרדודים לקראת ההטלה. בשעה זו סנפיר הגב הענק מתנשא מעל המים. דג מפרש זכר אחד (או יותר) מצטרפים אליה והשניים משחררים את תוצרי הרבייה שלהם בקרבת פני הים, אך הרבייה ההמונית של דגי המפרש עשויה להתקיים גם במים העמוקים לאורך חופי צפון-אמריקה ובקרבת מדף היבשת של חופי מערב אפריקה.
 
הרבייה, הרחק מהחוף, נמדדת על-פי-רוב ב-100 יחידות פתום איזובייס (fathom isobath) , יחידת אורך ששווה ל- 1.829 מטרים, שבעזרתה מודדים עומק, והיא דווחה גם מדרום לקובה ועד קרוליינה שבמזרח האוקיינוס האטלנטי. ואולם, לא הרחק מפלורידה, אף היא באזור זה, ידועים דגי מפרש הנודדים להתרבות במים רדודים בקרבת פני המים בעונה החמה, ובשעה זו גם הנקבות באזורים אלה שוחות בקרבת פני המים, בשעה שסנפיריהן הגביים בולטים מחוץ למים, עובדה המסייעת לחוקרים לוודא את עיתוי הרבייה. ההפריה היא חיצונית, דוגמת זו המתנהלת בקרב מיני אלמוגים, דגי הבתרן השחום (נתחן חום) בקרבת השונית במפרץ אילת ועוד. במזרח האוקיינוס האטלנטי נצפתה רבייה שכזו מעין זו בכל ימות השנה.
 
משקלן של הנקבות לקראת האירוע המסעיר מגיע לכ-33 קילוגרם, והיא מסוגלת להטיל בין 4.5. עד 4.8 מיליון ביצים בשלוש הטלות עוקבות במהלך עונת רבייה המונית אחת. הלרוות, באורך של בערך 0.3 ס"מ בבקיעה, והן חסרות עדיין את אותם מאפייני לסת מאורכים שמתפתחים אצל הדג הבוגר. לסתות אלו מתחילות את התפתחותן מאורך 0.6 ס"מ, וכשהוא מגיע לאורך כ-20 ס"מ, נעלמים מאפייני הלרווה, ומתקבל דג צעיר שצורתו מזכירה את צורת הדג הבוגר.
 
בשנת חייהם הראשונה דגי המפרש הצעירים נצפו תדיר בקרבת חופי פלורידה. בגי לכחצי שנה, הדג הצעיר עשוי להגיע למשקל של כ-2.7 קילוגרם ולאורך כ-1.4 מטר עד מטר וחצי, שאז מתחיל קצב הגידול שלו להאט ממהירותו עד עתה.
 
דגי המפרש גדלים בקצב מהיר ביותר, ומגיעים לכ-1.3 עד 1.7 מטרים כבר  בשנתם הראשונה, שאז הם מסוגלים להגיע למהירות שחייה של 50 קשר. הם ניזונים מקרבת פני המים עד עומקים בינוניים ואף חוטפים לפיהם דגי מים עמוקים (פלגיים) קטנים יותר, שאז הם מסוגלים כבר לגוון את תפריטם עם דיונונים.
 
תועלת וחשיבות לאדם
 
באוקיינוס האטלנטי אין לדגי המפרש ערך מסחרי רב, בעיקר משום שבשר הדג קשה-נוקשה, ואינו נמכר כהלכה, אלא אם כן הוא נמכר כבשר דג מעושן. למעט זאת, נראה כי בשר דגי המפרש אינו ערב לטעמם של חובבי אכילת דגי הים. בכל מקרה, דגי המפרש מהווים חלק חשוב בשלל הדיג בברמודה ופורטוריקו, איי Windward ומפרץ מקסיקו. את דגי המפרש לוכדים לרוב באמצעות רשת (חוט) גרירה כָּפוּפה (מְאֻנְקָלת), שלצדה פיתיון. באזור האינדו-פציפי משתמשים ברשת מסחרית אופיינית באורכה המשמשת לדיג דגי הטונה, ברשתות driftnet, צלצלים ורשתות גרירה מסחריות.
מעמד שמירת טבע
 
שירות הדיג הלאומי מתכנן לבצע בעתיד הקרוב פעילות מימשק מעודכנת יותר בהשראת "חוקי המימשק ושמירת הטבע של הדגה על-שם מגנוסון-סטיבנס
(Magnuson-Stevenns Fishery Conservation & Management Act).
על ספינות הדיג המפליגות תחת דגל ארה"ב, נאסר לשווק את דגי המפרש בצורה אגרסיבית, להחזיק, או לקנות את דגי המפרש. חובבי-דיג חייבים לקבל אישור מאיגוד הדיג ובאישור NOAA, אם ברצונם לדוג במים טריטוריאליים של ארה"ב, ולעשות זאת רק בהתאם לחוקי המדינות הנכללות בפדרציה. בשלב זה הותר לדוג דגי מפרש עד אורך 1.6 מטרים בלבד. להוכחה, עליהם להביא לחוף עדות נחרצת על אורך הלסת התחתונה של הדג אם נידוג מחוץ לגבולות הטריטוריאליים הימיים של ארה"ב.
 
 
לקריאה נוספת, אתרי אינטרנט
 
Anon. (according Hemingway, Ernest). 1975. The State Saltwater Fish: Sailfish caught of 3 meters. The 1975 Florida legislature adopted. Website1.
  HYPERLINK "http://dhr.dos.state.fl.us/facts/symbols/symbol.cfm?page=1&id=9" http://dhr.dos.state.fl.us/facts/symbols/symbol.cfm?page=1&id=9      
Anon. (No Date). Wikipedia. The Free Encyclopedia. The Atlantic Sailfish.
  HYPERLINK "http://en.wikipedia.org/wiki/Istiophorus_albicans" http://en.wikipedia.org/wiki/Istiophorus_albicans
Anon. (No Date).  HYPERLINK "http://www.cbif.gc.ca/pls/itisca/taxastep?king=every&p_action=containing&taxa=Istiophorus+albicans" \t "_blank" Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Istiophorus albicans.  The Florida Museum of Natural History.
 HYPERLINK "http://www.flmnh.ufl.edu/FISH/" http://www.flmnh.ufl.edu/FISH/
http://www.flmnh.ufl.edu/fish/Gallery/Descript/Sailfish/Sailfish.html
Anon. 2007. Istiophorus albicans, Atlantic Sailfish - MarineBio.org. [Retrieved Sunday, April 15]. 2007, from
http://marinebio.org/species.asp?id=146.
Froese, Ranier & Daniel Pauly (Editors). 2006.  HYPERLINK "http://www.itis.gov/servlet/SingleRpt/SingleRpt?search_topic=TSN&search_value=550888" \o "http://www.itis.gov/servlet/SingleRpt/SingleRpt?search_topic=TSN&search_value=550888" Istiophorus albicans (TSN 550888).  HYPERLINK "http://en.wikipedia.org/wiki/Integrated_Taxonomic_Information_System" \o "Integrated Taxonomic Information System" Integrated Taxonomic Information System. (June 06).
  HYPERLINK "http://en.wikipedia.org/wiki/Istiophorus_albicans" http://en.wikipedia.org/wiki/Istiophorus_albicans
Gardieff, Susie. 2007.  Echthiology/ Education. SAILFISH. The Museum of Natural History of Florida.
http://www.flmnh.ufl.edu/fish/Gallery/Descript/Sailfish/Sailfish.html
Nachoum, Amos. 2007.  In the Company of  Sizzling Sailfish. [Tel. 415 923 9865   HYPERLINK "mailto:amos@biganimals.com" amos@biganimals.com. (April)]. [the next Nachum's adventures trip to Isla Mujeres are scheduled for...].
Peebles, Diane Rome. [No Date]. Sailfish. [Family Istiophoridae, BILLFISHES
Istiophorus platypterus].
http://myfwc.com/marine/FishID/billsail.html
 
מי שרוצה - יכול
 
הצעות לסיורים ומסעות צלילה מומלצים לתיעוד דגי המפרש
12-20 ינואר 2008: עד מקסימום 4 אורחים. 6,900 דולר/אדם. שני מקומות פנויים.
 
20-28 ינואר 2008: עד מקסימום 4 אורחים. 6,900 דולר/אדם. שני מקומות פנויים.
 
פברואר 09-16, 2008: עד מקסימום 4 אורחים. 6,900 דולר/אדם. כל המקומות נמכרו. יש רשימת ממתינים (Waiting list).
 
למידע נוסף: עמוס נחום , דוא"ל:  sailfish@biganimals.com

או לטלפון:  9865 415 923.

מסע ההרפתקאות והצילומים הבא של נחום יהיה לארכיפלג [איי] Mujeres. למידע נוסף, התקשרו או כיתבו אליו ישירות.
 מיון דגי המפרש
 
דגי המפרש משתייכים לבת-מערכת החולייתנים בעלי המיתר (Vertebrates, Chordata) , במחלקת דגי הגרם (Actinopterygii), בסדרת Perciformes, ובמשפחת דגי המפרש (Istiophoridae). בקרב בני המשפחה קיים סוג אחד ,Istiophorus שעמו נמנים 2 מינים: המין האטלנטי (Istiophorus albicans) והמין האינדו-פציפי Istiophorus platypterus. הדג תואר לראשונה ב-1792 באוקיינוס השקט. שמו הקוֹדֵם של דג המפרש האטלנטי כפי שכונה לְשֶׁעָבַר, תואר לראשונה ב-1804, ונועד להבדיל בינו לבין חברו האינדו-פציפי. ואולם, ישנם מדענים שאינם מסכימים על מיון הדג לשני מינים.
 
המין האטלנטי נמצא מדרום לפלורידה, נהנה מזרמי המפרץ, לא הרחק מ-Panhandle, עד עומק של כ-30 עד 35 מטרים (או 100 רגל). זהו אחד מדגי המים הפתוחים (העמוקים). גודלו עשוי להגיע לאורך כ-2.1 מטרים ומשקלו ל-53 קילוגרם לפי הספרות. ואולם, לאמתו של דבר, באתרי אינטרנט מדובר על כך שלמרות שדג המפרש האטלנטי משתייך לאחד החברים הקטנים יותר במשפחה, גודלו נע אפילו בין 3.15 ל-3.40 מטרים ומשקלו עשוי להגיע ל-100 קילוגרם. הנקבות גדולות על-פי רוב מהזכרים. סימני הזיהוי האופייניים לדג המפרש הזה הם ההבדלים בצורת ואורך הלסת העליונה שעשויה להיות פי שניים באורכה מזו של הלסת התחתונה
 
הואיל ויש מדענים הרואים בהם שני מינים נפרדים, ניתנו להם שמות מדעיים נוספים, כדלקמן:
Histiophorus americanus, H. albicans, H. granulifer, H. indicas, H. orientales, H. pulchellus, Makaira velifera, Skeponopodus guebucu, H. granulifer, Xiphias velifer, Istiophorus amarui, I. americanus, I. brookei, I. gladius, I. grayii, I. immaculatus, I. ludibundus, I. wrighti, I. maguirei, and I. volador.
 
לדגי המפרש גם שמות עממיים רבים בשפה האנגלית, דוגמת דגי המפרש האטלנטיים, האינדו-פציפיים ו-או הפציפיים, ביליפיש (Billifish), גאר האוקייאנוס,(Ocean gar)  שומר האוקייאנוס וכיוצא באלו.
שמות עממיים רבים ניתנו להם גם בשפות אחרות דוגמת אבאניקו(abanico) ,  אגוז'א ,(aguja)  פאלאגאר aguja de abanico, (palagar), aguja vela , pez vela,  ,pez vela de Atlantico ,prieta ,voladeira ואחרים, בשפה הספרדית;
פקו (Peco), ביקודה (bicuda), ביקודו (bicudo), קראוולה (caravela), peixe andala,  veleiro ואחרים,  בשפה הפורטוגזית;
אספאדון (espadon) ו-או squadron ואחרים בשפה הצרפתית; פסקא וולה ,( pesce vela) בשפה האיטלקית;  זיילוויס (zeilvis) ו-zegal-fisch, בשפה ההולנדית; סיילוויס (seilvis) , סילוויסק  (sejlfisk) ו-segelfisch, ואחרים, בשפות האפריקנרית, הדנית, והגרמנית, בהתאמה; atlantinperjekala ו-או purjekala בשפה הפינית; atlantisk segelfisk, בשפה הנורווגית; atlanticheskii parusnik  ו-או parusnik-ryba, בשפה הרוסית; ,bashokajiki nishibashoo  ו-או nishibashookajiki, בשפה היפאנית; ולבסוף, דאנג דאנג (dung dung) ו-או מאלאן  (malan)בשפת הWolof-.
 
דגים דומים להם נחשבים דג החנית הלבן, החניתן הלבן ((White marlin, Tetrapterus albidus ודג החניתן הכחול Blue marlin, Makaira nigricans)) הצעיר, כאשר רק המפרש מַרְהִיב העַיִן של דגי המפרש מעיד על ההבדלים ביניהם.


 לרכישת מגוון ביטוחי צלילה, הטבות ומתנות לחץ כאן >>>