...Loading...
קבל מחיר הכי טוב שיש!

קורסי צלילה, טיולי צלילה,
קורסים לצילום תת מימי

השאירו פרטים ונחזור אליכם
עם הצעת מחיר!

שם:
טלפון:
הצעת מחיר ל:
דוא”ל:
הערות ובקשות מיוחדות:
...טוען...

מניטרוקס ועד טרימקס

אין שום סיבה להמשיך לצלול באוויר דחוס אם אפשר להשתמש בתערובות מיוחדות. דני יונסקו, מדריך צלילה במועדון אוקטפוס, לוקח אתכם למסע בטוח במעמקים, בלי דקומפרסיה ושיכרון מעמקים

מאת דני יונסקו

אין שום סיבה להמשיך ולצלול עם אוויר דחוס רגיל, כאשר אפשר ליהנות מתערובות מוצלחות יותר שבעזרתן ניתן לרדת בביטחון לעומקים גדולים יותר.
הצלילה הטכנית תופסת בשנים האחרונות תאוצה, אולם רבים עדיין נרתעים מן השם כיוון שהם חושבים כי המדובר בצלילות לשם עבודה מתחת לפני המים.
על פי הגדרתה הרשמית, צלילה טכנית הינה כל צלילה אשר חורגת מזמני התחתית המורשים על פי טבלאות צלילה ספורטיבית - כלומר צלילה שאינה מאפשרת עוד עליה ישירה לפני המים (חניית הבטיחות בצלילה ספורטיבית היא לא חניית דקומפרסיה).
אך הגדרה זו שנויה במחלוקת היות וישנם צוללים ספורטיביים, אשר הוכשרו לצלילות דקומפרסיה כבר מהכשרתם הבסיסית, כמו צוללי הארגון האנגלי BSAC, וזאת בגלל תנאי הים באנגליה.
בנוסף יש הכוללים בצלילה הטכנית גם צלילות במערות ובספינות טרופות, צלילה במי קרח, צלילות במערכות סגורות וכמובן צלילות בתערובות גזים שאינן מכילות רק חמצן וחנקן.
הבסיס לכל צלילה טכנית נכונה ובטוחה, הוא מציאת גז הנשימה האופטימלי לצלילה עצמה והן לחניות הדקומפרסיה, ועל כן הדרישה המינימלית לכל קורס טכני היא קורס ניטרוקס מתקדם.
הניטרוקס, או בשמו האחר אוויר מועשר (EANx), אינו מיועד רק לצלילה טכנית, והוא פותח בפני הצולל הספורטיבי עולם אחר של זמני תחתית, בטיחות, והנאה מצלילה. יתרה מכך, כיום בשנות האלפיים, אין סיבה הגיונית לכך שצולל ישתמש בתערובת נחותה כמו אוויר המכילה 80% חנקן. גז זה הוא הגורם העיקרי לשיכרון המעמקים ולמחלת הדקומפרסיה.
קורס ה- CSU (Complete SafeAir User) של ANDI, וקורס הניטרוקס המתקדם של IANTD, מסמיכים לצלילה עם תערובות חמצן של בין 21 ל-50 אחוז. קורס הניטרוקס המתקדם של TDI מסמיך את הצולל לצלול עם תערובת של עד 100 אחוז חמצן. בכל הארגונים, הדרישות לקורסים אלו הן להיות צולל מים פתוחים מתקדם (שני כוכבים בהתאחדות הישראלית) ומספר כלשהו של צלילות רשומות, המשתנה מארגון לארגון.


הקורס הבא ברשימה הינו הקורס הראשון שלכם בעולם הצלילה הטכנית וגם כאן השמות משתנים מארגון לארגון. ANDI בחר בשם המשך  (Technical SafeAir Diver), IANTD קרא לילד בשמו Technical Diver, ואילו ב- TDI נקרא הקורס Decompression Procedures.
כדי להשתתף בקורס זה על הצולל להיות לפחות בן 18 ובעל מספר רב של צלילות רשומות. על פי ANDI, כ-50 צלילות, מתוכן לפחות כ-10 צלילות ניטרוקס. ב- IANTD כ-100 צלילות, מתוכן לפחות 30 בעומק של 27 מטרים. ב - TDI דורשים רק כ-25 צלילות כאלה.
זהו הקורס הבסיסי מבין כל קורסי הצלילה הטכנית והוא מקנה לצולל את כל המיומנויות הבסיסיות הדרושות לצלילה טכנית בטוחה, כגון שימוש בגלגלת, שימוש במצנח הרמה וחשוב מכל: הקפדה על זמנים ועומקים.
צלילה במים פתוחים אמנם נחשבת לצלילה בעלת תקרה רכה, אך עגום יהיה מצבו של הצולל, ששבר את תקרת הדקומפרסיה, או לקח עוד כמה דקות בתחתית. זכרו, הפעם הצלילה מוגבלת בזמן אוויר בלבד ולא בטבלאות.
זו הפעם הראשונה שבה נחשפים הצוללים ליותר ממקור אוויר אחד וניצבת בפניהם משימה מאתגרת: היכן למקם את אותו מיכל נוסף בצורה הכי נוחה והכי בטוחה.
ANDI מסמיך את צולליו הטכניים לעומק של כ-50 מטר, ובלבד שעומק חניית הדקומפרסיה העמוקה ביותר לאותה צלילה לא יחרוג מתשעה מטרים.
IANTD מסמיך לעומק 51 מטר ללא הגבלות. על פי IANTD, זהו הקורס האחרון הדרוש לפני דרגת הטרימיקס. TDI מסמיך לעומק של 45 מטר, שוב ללא הגבלות נוספות.
משסיימנו את הקורס הטכני הבסיסי, נוכל לגשת לקורס הטכני המתקדם ה- Extended Range Diver. בקורס זה נשפר את יכולת תכנון הצלילה שלנו, נתנסה בצלילה עם יותר משני מיכלים ונלמד כיצד לנהל בצורה נכונה את כמות הגז בכל מיכל.
על פי ANDI, קורס זה משמש כמכינה לצלילת טרימיקס. ANDI לא משנה את עומק ההסמכה בקורס זה, אך הוא מוריד את הגבלת עומק חניית הדקומפרסיה. TDI מסמיך את הצולל לעומק 55 מטר.
דרישות מקדימות לקורס זה נוטות להשתנות מארגון לארגון ותלויות רבות בניסיון האישי של כל אחד מכם ומספר הצלילות הטכניות אותן ביצעתם מהקורס הקודם.
קורס הטרימיקס מוריד את כל הגבלות ומשאיר את הגבול בידי ההגיון הבריא של כל אחד מאיתנו.
מה זה טרימיקס ולמה הוא נועד? נכון, הצלחנו לדחוק את בעיית השיכרון לעומק רב יותר על ידי שימוש בניטרוקס, אך לצערנו לא ניתן להעלות את אחוז החמצן לאינסוף. כפי שלמדתם או תלמדו בקורס הניטרוקס, בשלב מסוים אנו נתקלים בהרעלת חמצן. הפתרון לשתי הבעיות הינו הטרימיקס - תערובת גזים הכוללת במקום חלק מהחמצן וחלק מהחנקן גז אחר שאינו בעל תופעות לוואי, כגון הליום. שימוש בטכניקת הטרימיקס מאפשר ירידה לעומק של 100 מטר ובמידת הצורך אף יותר.
בקורס זה תלמדו לתכנן צלילות טרימיקס בעזרת תוכנות מחשב מתאימות, מעבר לגבולות הטבלאות. עם זאת, ANDI ממליץ לצוללי הטרימיקס שלו שלא לצלול מעבר ל-100 מטר. IANTD ממליץ שלא לעבור עומק של 79 מטר ואילו TDI ממליצה שלא לצלול מעבר ל-91 מטר.
גם כאן, למרות שהדרישות המוקדמות מוכתבות בספרי התקנות, ההחלטה אם להתחיל בקורס תלויה במדריך ורמת הניסיון שצברתם בתחום הצלילה בכלל ובתחום הצלילה הטכנית בפרט.
ההחלטה לאיזה ארגון לתת הכבוד להכניס אתכם לעולם הצלילה הטכנית תישאר בידכם, בין אם תבחרו בבטיחות חסרת המתחרים של ANDI, באמון ש- IANTD נותן בניסיונכם הקודם או בחופש הפעולה שמעניק לכם TDI, ברוכים הבאים לעולם הצלילה הטכנית.


החלוצים - קיצור תולדות הארגונים העוסקים בהכשרת צוללים טכנים
יותר ויותר ארגונים עוסקים בהכשרת צוללים לצלילות טכניות, גם ארגוני צלילה ספורטיביים, כגון NAUI ו- PADI הצטרפו לחגיגה.
IANTD הוא הוותיק בארגונים (International Association of Nitrox & Technical Divers)
הארגון הוקם על ידי דיק רוטקובסקי בשנת 1985 והיה לארגון הראשון אשר העניק הסמכות לצלילה עם אוויר מועשר בחמצן (ניטרוקס). בתחילת דרכו נאבק הארגון על עצם קיומו, אולם מאז 1994 גדל הארגון בהתמדה ולרשימת הכשרותיו נוספו קורסים רבים.
ANDI (American Nitrox Divers International) נוסד בשנת 1989 על-ידי אדוארד בטס ודאגלס פטיט במטרה לקבוע סטנדרטים אחידים לצלילות אוויר המועשר חמצן.
עד מהרה הוציא ANDI את תקן ה- SafeAir, אשר מחמיר מאוד בדרישות הבטיחות לדחיסה, שימוש וטיפול בתערובות עשירות בחמצן. ANDI מציע מגוון רחב של קורסים, החל מקורסי ניטרוקס בסיסיים וכלה בקורסי טרימיקס (תערובות הכוללות גז נוסף מעבר לחנקן וחמצן).
TDI (Technical Diving Internationl) נוסד בשנת 1994 על ידי בכירים בענף הצלילה הטכנית. מטרתו היתה להפיץ את הצלילה הטכנית לכלל ציבור הצוללים בעולם.TDI  גם פירסם את הספרות המקצועית החשובה והמקיפה ביותר בענף. הארגון מציעה מגוון רחב של קורסים בכל הרמות והוא האחרון שעדיין מאמין בשימוש באוויר לצלילות עומק.
GUE Global Underwater Explorers)) מתמקד אך ורק בצלילות מתקדמות ברמה גבוהה. מטרתו היא אחת - להגדיר מחדש את אופיים של צלילות ספורטיביות, צלילות טכניות וצלילות מחקר. GUE אחראי בין השאר להקמת פרויקט לחקר מערות בקרקעית מעיינות פלורידה (WKPP). זהו ארגון אשר בראש מעיניו עומדים, בריאות הצוללים ורמתם, ומעל הכל שמירה על הסביבה התת מימית.